Högtider att uppmärksamma från 23 december till 4 januari

God Jul och ett Gott Nytt År – Frohe Weihnachten und Ein Gutes Neues Jahr 2016 – Happy Holidays – Joyeux Noël et Bonne Année – Wesołych Świąt  Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku.

I morgon firar många i Sverige julafton. På annandagen börjar Kwanzaa, en högtid som sedan 1966-1967 firas i huvudsakligen USA av afroamerikaner. Kwanzaa är ett alternativ till jul, och firas 26 december-1 januari. Och på torsdag är det nyårsafton och 2016 börjar.

 

Tomtens medhjälpare är redan trött... Foto: Caroline Maino

Tomtens medhjälpare är redan trött…
Foto: Caroline Maino

 

I veckan som gått har vi berättat  hur Doris från Colombia och Simone från Italien – som bor i Sverige – firar jul i Italien. Att fira jul på ett alternativt sätt har vi skildrat samt att Julottan tappar mark.
Saffran är julens krydda nummer ett, har vi konstaterat. Vi har även förmedlat en rad recept:
Panettone är en Italiensk fruktkaka på jäst eller surdeg som brukar bakas vid jul.
En krämig julkaka från Böhmen med mycket vallmo.
Två gröna recept till julbordet är Vitkålsslaw med blodgrape och
Sirapsbrynt kålrot.
Vi har varit tidigt ute med ett tips på en nyårsrätt från Italien – Cotechino med linser och polenta.
Och så har vi konstaterat att det blir ljusare – i tisdags natt passerade Vintersolståndet.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Onsdag 23 december


Torsdag 24 december
– Julafton – den av julhelgens dagar då de flesta i Sverige firar jul med särskild mat, pynt och julklappar. Kanske kommer även tomten. I den lilla turkiska staden Demre levde på 200-talet en biskop som i det tysta hjälpte de fattiga. Han blev senare sjömännens skyddshelgon och känd över världen som Sankt Nicolaus, en av förebilderna till dagens jultomte. Läs mer om Sankt Nicolaus här. Läs mer om hur Natalia Aramburu och hennes släkt firar svenskperuansk jul.


Fredag 25 december
– Juldagen, Kristi födelse (katoliker, protestanter). Under juldagen firas att Gud steg ned till jorden genom sin son Jesus födelse för att ge människorna en väg till frälsning. Jesus föddes i ett stall och en stjärna tändes på himlen för att visa vägen dit. Många kristna går i kyrkan denna dag, till exempel på julottan tidigt på morgonen.


Lördag 26 december
– Annandag jul
– Kwanzaa – (afroamerikaner). Veckan mellan jul och nyår firar många miljoner människor runt om i världen Kwanzaa, den kanske yngsta högtiden av alla. En sju dagar lång social högtid för att ge svarta ett alternativ till de existerande jul- och nyårshögtiderna. Läs mer om Kwanzaa här. Laga gärna Marcus Samuelssons recept på Hoppin´ John. Läs mer om Marcus Samuelsson på hans hemsida.


Söndag 27 december


Måndag 28 december
– Värnlösa barns dag (katoliker, protestanter)


Tisdag 29 december


Onsdag 30 december


Torsdag 31 december
– Nyårsafton – enligt den gregorianska tideräkningen, det vill säga den tideräkning som de flesta av jordens länder använder. I Sverige, liksom i många länder, firas kvällen med familj eller vänner, med god mat och fyrverkerier vid tolvslaget. Fira med Glassuflé nobis – desserten Tore Wretman gav min man när han pryade på Operakällaren på 1960-talet. Men det finns många fler nyår i världen – nästan varje månad infaller ett nyår. Eftersom människor runt om i världen följer olika kalendrar firar inte alla nyår samtidigt. Kultursmakarna har gjort en översikt – med närmare 40 möjligheter att fira nyår.


2016


Fredag 1 januari
– Maria, Guds moder (katolsk)*.
Shougatsu, det japanska nyåret*. Under det japanska nyåret som pågår från den 1 till 2 januari hälsar människor varandra med ”ake-mashite-omedetou-gozaimasu” som betyder Gott Nytt år. På nyårsdagen, som är den viktigaste dagen, äts ”osechi ryouri” med många maträtter, i antal inte helt olikt ett smörgåsbord. Maten är färggrann och artistiskt presenterad. Varje rätt har en symbolisk innebörd. Här är recept på några rätter som alla är enkla att tillaga – Datemaki, Kuromame och Namasu.
– Internationella pizzadagen* – testa Sardenaira, en traditionell pizza från Ligurien i norra Italien, eller Knäckepizza på Leksandsbröd.
Sudans nationaldag*. Landet firar självständighet från Storbritannien 1956.
Haitis nationaldag*
Kubas nationaldag* (1 januari 1959 tog Fidel Castro makten)


Lördag 2 januari


Söndag 3 januari
 


Måndag 4 januari
Burmas (Myanmar) nationaldag*, firar självständighet från Storbritannien deklarerad 4 januari 1948. Fira med Mohinga – burmesisk nudelsoppa med havskatt och gör Ris- och fisk-frittisar som tillbehör.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *