Julottan tappar mark

Julotta är en gudstjänst som hålls tidigt på juldagsmorgonen. I Svenska kyrkan har denna gudstjänst länge varit den vanligaste formen av julgudstjänsten, men på senare tid har julbönen och julnattsmässan blivit vanligare på julafton.

200px-Julotta

Bild lånad av Wikipedia

I min familj råder det delade meningar om julottan. För mig och min mamma är det en fin stund som vi inte gärna missar, även om vi gjort det många gånger på grund av att vi faktiskt inte orkar upp. Det är en upplevelse som är härlig för själen med all sin vackra musik och den speciella stämningen som råder. Min far däremot gör i princip vad som helst för att slippa dra iväg till kyrkan i arla morgon, han tycker nog att det är en synd att gå upp så där tidigt. För tidigt är det. De flesta kyrkor har sin julotta klocksn sju på morgonen, det finns de som startar redan vid fyra och förr i tiden började man alltid klockan sex. Julotta har sitt ursprung just i begreppet otta. Otta är helt enkelt den tidpunkt då natten börjar övergå till morgon. Förr hölls ottesång i städerna alla sön- och helgdagar.

Julottan är den kyrkodag när kyrkorna har flest besök, framförallt av sådana som inte brukar gå i kyrkan vanligtvis. Samma sak gäller för advent och de övriga julgudtjänsterna.

Den sång som oftast inleder julottan är: ”Var hälsad, sköna morgonstund”. Men även ”När juldagsmorgon glimmar” är en vanlig sång denna dag.

Efter vi varit i kyrkan, jag och min mamma, drar vi hem och äter frukost, sedan lägger i alla fall jag mig i sängen och läser min nya julklappsbok, efter några minuter sover jag.

Källa:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Julotta

http://www.roligajulklappstips.se/alla-artiklar/julotta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *