Saffranskaka till Lucia

Saffranskaka med grädde och lingonsylt Foto: Lena Ahlström

Saffranskaka med grädde och lingonsylt
Foto: Lena Ahlström

200 g smör eller margarin
ca 0.25 dl ströbröd till formen
0.5 g (1 förpackning) saffran
2 st ägg
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1.5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
Florsocker till garnering

Gör så här:

  1. Smält smöret.
  2. Smörj och bröa en rund form, cirka 24 cm i diameter.
  3. Om du har en mortel: Stöt saffranet, gärna tillsammans med 1 tsk socker, i din mortel. Saffranets smak blir mer framträdande då.
  4. Vispa ägg och socker så smeten blir vit och porös, gärna med elvisp.
  5. Vispa ner saffran, bakpulver och mjölk.
  6. Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret. Rör ihop till en jämn smet.
  7. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i cirka 45 minuter. Kakan ska få en gyllenbrun färg.
  8. Lät kakan stå några minuter i formen innan du stjälper upp den på ett fat. Lägg gärna formen över ellen en bakhanduk och låt svalna.
  9. Sikta över florsocker vid servering. Servera gärna med lingonsylt och grädde.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *