Alla människor är födda fria – Kom ihåg det varje dag!

Den 10 december firas den internationella dagen för mänskliga rättigheter. FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna antogs den 10 december 1948 av FN:s generalförsamling. 

Varje dag, året runt borde vi börja dagen med att läsa högt ur Artikel 1 av FN:s deklaration av de mänskliga rättigheter:”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap”. Sedan fortsätter vi alla att sträva mot detta under resten av dagen och arbetar med de 30 artiklarna.

SONY DSC

Dagen instiftades 1950, och datumet (10 december) valdes för att hedra FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna som antogs av FN:s generalförsamling den 10 december 1948.

År 1993 skapade FN ett särskilt kontor för att stödja arbetet för mänskliga rättigheter “Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights”. Samma år antogs vad som kallas Wien-deklarationen och handlingsprogrammet som bekräftar mänskliga rättigheters universalitet och betydelse för utveckling.

Här är regeringens webbplats om de mänskliga rättigheterna:

http://www.manskligarattigheter.se/sv/vem-gor-vad/forenta-nationerna/fn-s-allmanna-forklaring

Läs också mer på:

http://www.unesco.se/hela-fns-dag-for-manskliga-rattigheter/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *