Latkes – judiska rårakor

Så här gör du latkes – judiska rårakor

imagesVBUXUZGP latkes

Latkes – judiska rårakor, passar som tillbehör till kött eller till fika

Ingredienser:
6 stora potatisar
1 finhackad lök (inte nödvändigt)
3 matskedar mjöl
2 ägg
2 tsk salt
1 kryddmått mald svartpeppar (inte nödvändigt)
olja till stekning

Gör så här:
• Skala och riv potatisen fint, låt den stå en stund och häll därefter av så mycket som möjligt av vätskan som potatisen släppt ifrån sig.
• Blanda lök och riven potatis. Blanda riven potatis med lök.
• Tillsätt mjöl, ägg, salt och peppar.
• Hetta upp olja i en stekpanna och stek latkesarna tills de får en lätt brynt yta med lite krispiga kanter.

Servera antingen som tillbehör till kött eller till kaffe/te tillsammans med äppelmos eller annan sylt eller som en egen rätt med en sallad och eventuellt gräddfil till.

Receptet är taget ur boken Judisk mat i svenskt kök, Hillelförlaget, ISBN 91 85164 569.

 

2 comments for “Latkes – judiska rårakor

  1. Lars
    24 mars, 2017 at 04:52

    Vad ska man göra med äggen?

    • Caroline Maino
      24 mars, 2017 at 07:59

      Tack för att du har falkögon och frågar när du upptäcker något knas! Äggen föll bort i förklaringen, men finns där nu tack vare dig.
      Äggen tillsätts med mjöl, salt och peppar till den rivna potatis du blandat med lök.
      Lycka till och smaklig spis!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *