När det slutar regna – klimatångest på riktigt!

Under en vecka nu under hösten reste jag och Somaliska föreningen i Nacka runt i Somaliland. Syftet var att få mer kunskap om hur vattenbristen påverkar människorna. Resultatet mynnade ut i rapporten Inget vatten – Inget liv!

De senaste åren har de torra perioderna kommit allt oftare, och blivit allt längre i Somaliland. Många vittnar om att naturen har förändrats och att de vilda djuren har försvunnit. Klimatförändringar, överbetning och skogsavverkning är de troliga förklaringarna till att naturen/förutsättningarna förändras. Det här får stora konsekvenser för människorna. Odling är inte längre möjligt, djuren dör, barnen kan inte gå i skolan eftersom all tid måste användas för att hitta vatten. Människor blir också fysiskt sjuka av dåligt vatten och även psykiskt sjuka över att inte kunna försörja sina familjer.

SONY DSC

Fält efter fält, inget kan längre växa, det här är femte försöket.

SONY DSC

Det här är ingen ovanlig syn i Somaliland. Djuren dör av törst, svält och sjukdomar när de blir svaga.

Under den vecka vi reste omkring i Somaliland besökte vi byar och pratade med vanliga bönder och deras familjer, fattiga som bor i städer, de som levererar vattnet och myndighetspersoner. Alla vi talar med eller får kontakt med vittnar om att vattenbristen är akut i Somaliland och många människor är desperata.

Somaliland är inte officiellt erkänt, men har en fungerande statsapparat som långsamt förbättrar förutsättningarna. Myndigheterna lägger stora resurser på säkerheten. Det finns militärer överallt, även polis och säkerhetsmedvetenheten är hög. Det är lugnt och känns säkert, men hot från olika terroristorganisationen finns där hela tiden eftersom situationen i Somalias södra delar inte är bra.

Ungefär fem och tio mil utanför Hargeisa ligger två byar som vi besökte. Det tar cirka två timmar till tre timmar att ta sig hit eftersom vägarna är så dåliga. Längs vägen ser vi många döda djur, övergivna byar och bara torra områden. Första byn vi kommer heter Gooton. Här i denna byn bor ungefär 40 familjer och det är mellan sju till tio personer i varje familj.

Denna dag är det glada för det har just regnat. Det kommer att lösa en del problem, i alla fall just idag. Numera är deras vattensamling, bassäng, damm allt som ofta helt tom. De saknar andra möjligheter, ibland kan de köpa vatten ifrån staden. Det vill säga ibland kommer det en tankbil hit, men det räcker inte på långa vägar.

SONY DSC

Intervju med bybor om vattensituationen. De undrar alla om de kan bo kvar här när det regnar allt mer sällan.

Människorna försörjer sig som jordbrukare här. Förr var byn större. Ungefär 800 personer bodde här tidigare, men nu har många flyttat härifrån, de kan inte längre försörja sig. När de regnar brukar de försöka odla, men det brukar inte ta sig. Den senaste torkperioden började för åtta månader sedan och egentligen har det inte regnat ordentligt på 18 månader. Det regn som kommer just nu kommer inte att förändra det som händer. Just i dag är de som sagt glada, men de är oroliga för framtiden och de skulle behöva hjälp för att lösa situationen. Ungefär 3000 djur ha dött under den senaste torra perioden. De har drabbats av torka förr, men nu kommer de torra perioderna oftare och de varar längre.

SONY DSC

Många måste köpa sitt vatten. Att hämta vatten med en åsna är ett vanligt sätt att försörja sig.

Förr var de nöjda med livet här, de kunde försörja sig och sina familjer. Djuren dör av sjukdomar och av törst. Människorna har stora problem med livsmedelsförsörjningen. De får ofta ta sig till Hargeisa. Det påverkar barnens skolgång. Barnen går i skolan, men vattenbristen påverkar skolgången negativt. Många människor dör också av vattenbristen. Under en lång period har ungefär 100 personer dött, hur lång perioden är, är ovisst. Under den senaste torkperioden har ungefär åtta personer dött. Byborna ägnar i princip all sin tid med att försöka hitta vatten och ordna vattenförsörjningen. All tid, allas tid ägnas åt vattnet.

Den 8 december klockan 18 håller Somaliska föreningen och Helene Götberg ett föredrag på biblioteket i Fisksätra. Vill du ha rapporten? Maila info@kultursmakarna.se

Alla bilder: Abdi-kani Mohamed.

SONY DSC

Tomma brunnar – en vanlig syn!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *