Jordnötssoppa Centralafrikanska republiken till ära

En gång i tiden var det land som nu är Centralafrikanska republiken en del av Franska Ekvatorialafrika.  En jordnötssoppa som denna kan passa för den som vill uppmärksamma Centralafrikanska republikens nationaldag 1 december. Fufu, som är Ghanas nationalrätt, hör till.

Jordnötssoppa och fufu. Foto Londonsista

Jordnötssoppa och fufu.
Foto Londonsista

Influenser från det franska köket finns kvar i landets maträtter, inklusive franskt bröd och vin. På 1800-talet tog arabiska slavhandlare med sig influenser från Mellanöstern. Tidigare i historien var landet en del av imperier som Kanem-Bornu och Dafour kring Tchadsjön och dess kokkonst är liknande den i omgivande länder.

I det centralafrikanska köket används mycket sådant som ursprungligen vuxit i landet som hirs, durra, banan, sötpotatis, okra, gul lök, vitlök, spenat, ris och palmolja. Bland importerade grödor av amerikanskt ursprung finns majs, maniok (kassava), jordnötter, chilipeppar, sötpotatis och tomat. Andra livsmedel är chili och jordnötter.

Kött förekommer inte så ofta i Centralafrikanska republiken, trots att fisk används i en mängd olika rätter. Andra proteinkällor är bland annat jordnötter och insekter som cikador, gräshoppor, syrsor och termiter. Det kött som vanligen äts i Centralafrika är kyckling och get. Vilt jagas också, särskilt på landsbygden och under torrperioden. Till baslivsmedlen hör hirs, ris, sesam och sorgum. En mängd olika grönsaker och såser äts också ofta.

9780738216737Afrikansk jordnötssoppa 
Här förmedlar vi ett recept på afrikansk jordnötssoppa från boken The 30 Minute Vegan Soup’s On! av Mark Reinfeld

Ingredienser för 6-8 personer
675 ml grönsaksbuljong, eller vatten
2 burkar kokosmjölk
2 dl gul lök, tärnad
1 dl stjälkselleri, tärnad
4 stora vitlöksklyftor, pressade eller malda
1 tsk hackad röd chili – tag bort fröna
1 l sötpotatis, tärnad i centimeterstora bitar
3,5 dl tomater, tärnade i centimeterstora bitar eller 400 g tomater på burk
2 tsk salt, eller efter smak
¼ tsk mald svartpeppar
1 nypa cayennepeppar
1 msk glutenfri tamari eller annan soya (om du vill)
1 tsk berberekryddblanding (om du vill)
1,75 dl jordnötssmör, slät eller med bitar
2 msk finhackad koriander
1 ¼ dl jordnötter till garnering, rostade osaltade
Gör så här:
1. Värm grönsaksbuljongen och tillsätt resten av ingredienserna utom jordnötssmör, coriander och jornötter. Låt sjuda i 15 minuter och rör om då och då.
2. Tag bort drygt 2 dl av vätskan och häll den i en liten skål. Rör ner jordnötssmöret i vätskan och rör tills den är krämig. Häll tillbaka i grytan och rör om väl. Låt koka i ytterligare 5 minuter och för om då och då.
3. Tillsätt coriander, rör om och garnera med jornötter före servering.

Variationer:

Du kan stek löken, selleri, och vitlök i en matsked olja innan du tillsätter grönsaksbuljongen.

Byt jordnötssmör mot mandelsmör eller annat nötsmör.

För en lättare soppa, ersätt kokosmjölken med lika mycket grönsaksbuljong eller vatten.

Tillsätt 5 dl hackad spenat, mangold, eller grönkål när jordnötssmöret tillsätts.

Jordnötssoppa äts ofta med fufu, en sorts gröt som liknar polenta som tillverkas genom att koka rotgrönsaker som sötpotatis i vatten till en tjock smet, ofta används även majsmjöl.

Källor:
http://ohmyveggies.com/african-peanut-soup/
http://www.foodetc.se/afrika.php
https://en.wikipedia.org/wiki/Cuisine_of_the_Central_African_Republic

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *