Högtider att uppmärksamma från 20 till 30 november

På tisdag, den 24 november är det Guru Tegh Bahadurs martyrdag. Han var sikh och offrade sitt liv för att alla människor skulle få rätt att utöva sin egen tro. På onsdag, den 25 november, firas ljusfestivalen Loi Krathong i Thailand där flytande krathonger i floderna bland annat symboliserar att släppa allt sitt hat och all sin ilska. Tänkvärda högtider. Förutom dessa dagar finns bland annat sju nationaldagar, wienerbrödets dag och Thanksgiving i USA. Dessutom drar det ihop sig till Första advent nästa helg. Och i dag fredag är det barnkonventionens dag.

Vid Loi Krathong i Thailand får hat och ilska flyta iväg. Foto: John Shedrick

Vid Loi Krathong i Thailand får hat och ilska flyta iväg.
Foto: John Shedrick

 

I veckan som gått har vi berättat om Lemshaga akademi på Ingarö som i samarbete med Kultursmakarna var först med att arrangera en Mångkulturell matdag på sin skola.  Vi förmedlade receptet på den kenyanska kycklingrätt med kokos.som elever och lärare fick äta på den Mångkulturella matdagen på Lemshaga akademi. Den 17´november uppmärksammade vi att det var Napoleonbakelsens dag. Dagen efter tipsade vi om lettiska piroger och lettiska saffranskringlor för att fira Lettlands nationaldag den 18 november.. Så blev det internationella mansdagen och vi tipsade om tupp i vin.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 20 november
– Barnkonventionens dag, (FN) – Så här skrev vi när barnkonventionen fyllde 25 år 2014.
– Barnens rättigheters dag (Finland)


Lördag 21 november
– Guds moders tempelgång (ortodoxa katoliker). Firas till minne av när Maria som barn fördes till Jerusalems tempel där hon mottogs av översteprästen Sackarias och bars in i templets allra heligaste del. Hon stannade i templet till sitt tolfte levnadsår. (se även 4 december), berättar Multireligiös almanacka. Läs mer om högtiden här.


Söndag 22 November
 Libanons nationaldag  (firar självständighetsdagen, 1943). Kibbeh anses vara Libanons nationalrätt. Vi förmedlar ett recept på grillade biffar med youghurtsallad från Middle Eastern Cookery plus två recept från sajten Matkultur, ett där kibbehn är bollar och ett där kibbehn görs i ugn.
– Wienerbrödets dag. Enligt en berättelse var det en bagarlärlings misstag på 1800-talet som ledde till att det frasiga bakverket som älskas på många håll i världen kom till. Baka med smör eller margarin – och håll ingredienserna kalla.


Måndag 23 november
– Sankt Clements dag


Tisdag 24 november
– Guru Tegh Bahadurs martyrdag (sihker). Den nionde gurun, Tegh Bahadur, torterades till döds offentligt, eftersom han predikade religionsfrihet. Han offrade sitt liv för att människor av andra religioner skulle få rätt att utöva sin egen tro. Dagen firas som en seger för religionsfrihet och kampen mot orättvisor.
– Loi Krathong (buddhister i Thailand) – En thailändsk festival som firas vid fullmåne i den tolfte månaden i den thailändska månkalendern. Den firas genom att vackert dekorerade ”kronor” av palmblad sätts ut i åar och floder. Kronorna eller krathongerna är tända ljus i sig som lyser upp i natten. Under Loi Krathong är det också populärt med skönhetstävlingar till minne av den mytologiska drottningen Nopphamat, berättar Multireligiös almanacka. Festivalen pågår 24-26 november i år.


Onsdag 25 november
 Bosnien och Hercegovinas nationaldag – (firar Författningsdagen, 1943). Här berättar Jadranka Jesic lite om mat och firande på Balkan.
 Surinams nationaldag – (firar självständighet från Nederländerna 1975). Pom är festrätten nummer ett i Surinam.
– Internationella dagen för bekämpning av våld mot kvinnor
– Guru Nanaks födelsedag. (sikher) Guru Nanak var sikhernas grundare och första guru. Hans födelsedag är en glad fest som traditionellt firas med processioner på gatorna. Högtiden föregås av att man turas om att läsa ur den heliga boken Guru Granth Sahib från början till slut, berättar Multireligiös almanacka.
– Kadrupäev – Katarinadagen (Estland). Köld på Katarina-dagen varslar om köld under kommande vinter, i alla fall om man ska tro gamla folksägner. Kallt blir det ”när Klämmet (Klemens) och Katarina klämmer ihop”, det vill säga när det varit kallt mellan den 23 och 25 november. För att hålla värmen ifall det blir kallt på Katarinadagen kan vi rekommendera Leo Gammals recept på en riktig festmåltid.

 


Torsdag 26 november
– Thanksgiving (USA). Läs mer om vad svenska Diana som bor i Los Angeles gör på Thanksgiving och laga hennes eget recept på kalkon och gratineras sötpotatis med hemlagad tranbärssås och trattkantarellsås.
– Loi Krathong (buddhister i Thailand) – se 24 november.
– Världsdagen mot Foie gras


Fredag 27 november

 


Lördag 28 november
 Albaniens nationaldag – (firar självständighet från Osmanska Riket, 1912). Läs mer vad vi skrev när Albanien fyllde 102 år 2014. Här kan du läsa mer om det albanska köket och även få ett recept på Tavë kosi, möra vitlöksdoftande lammbitar med ris kryddade med oregano under yoghurttäcke gratinerat i ugnen tills de får en gyllene krämig ostliknande yta.
 Mauretaniens nationaldag – (firar oavhängighetsdagen, 1960)
Östtimors nationaldag – (firar oavhängighetsdagen, 1975)
– En köpfri dag – (Buy Nothing Day) infaller sista lördagen i november världen över. En köpfri dag är en internationell kampanj som syftar till att väcka medvetenhet om konsumtionsmönster samt att visa på att det finns alternativ till att hela tiden köpa nytt. Du deltar solidariskt genom att du under dagen 24 timmar inte köper någonting.


Söndag 29 november
– Internationella solidaritetsdagen med det palestinska folket (FN)
– Första advent (katoliker, protestanter). Advent betyder ankomst och den man väntar på är frälsaren och räddaren Jesus Kristus, som föds 25 december. Det är en tid av förberedelse och förhoppningar. Första advent inleder kyrkoåret. Läs mer om att  Advent betyder ankomst – vi går i väntans tider. Läs mer om adventsstjärnan och varför inte göra en Adventskaka med saffran till fikastunden på första advent.
– Mors dag i Ryssland


Måndag 30 november
 Barbados nationaldag – (firar självständighet från Storbritannien 1966)
– Kåldolmens dag – Om det var Karl XII som ”tog hem” dolmar till Sverige från det Osmanska riket när han var där och krigade för snart 300 år sedan eller om det bara råkar vara så att både Turkiet och Sverige har dolmar i sin husmanskost tvistar de lärde. Säkert är i alla fall att det är en gammal tradition att linda in kött, ris, linser med mera i blad från kål eller vinplantor. I Turkiet och Sverige liksom i flera länder på Balkan och i Mellanöstern. Vindolmar och kåldolmar är ett bra exempel på hur olika kulturer möts i två maträtter som påminner om varandra. Därför förmedlar vi två recept till denna dag: Kåldolmar på svenskt vis och turkiska vinbladsdolmar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *