Familjen framför allt på Kambodjas frihetsdag

Johan längst till höger med sin familj i Kambodja Foto: Johan Bünger

Johan Bûnger näst längst till höger i bakre raden tillsammans med sin familj i Kambodja Foto: Johan Bünger

Den 9 november 1953 blev Kambodja självständigt från den franska kolonialmakten efter att Kung Sihanouk avslutat sina förhandlingar med Frankrike och återvänt därifrån som hjälte. Detta är en ledig dag i Kambodja och de flesta familjer samlas för att äta och ha trevligt tillsammans.

Johan Bünger, som flyttade från Norrköping till Phnom Penh för ett par år sedan berättar:

Norodom_crop– 9 November är inte så stort i Kambodja som man kan tro, säger Johan Bünger. Det vanligaste här är att spendera dagen med familjen då man är ledig. Men på morgonen den 9 november arrangerar myndigheterna färgglada parader runt självständighetsmonumentet och Kung Norodom Sihamoni tänder en segereld med alla höga digniteter och politiker närvarande. På kvällen ordnas ett stort fyrverkeri ut över Mekongfloden.

Kambodjas frihetsmonument på en riel-sedel Foto: Szajci

Kambodjas frihetsmonument på en riel-sedel
Foto: Szajci

– Det vanligaste här är att man i familjen och vänner grillar kött och grönsaker och äter tillsammans med kall öl, det är mycket ovanligt man dricker starkare än den Kambodjanska ölen. Men ofta lagar man även en fantastisk Khmer Curry som äts tillsammans med färska franska bagetter. Det är också vanligt att laga en currygryta som står och puttrar. Den kan man bjuda alla på som kommer och hälsar på tillsammans med lite bröd.  Här bestämmer man aldrig tider, bara åker och hälsar på.

Fram till slutet av 1800-talet tvingades Kambodja att i allt större utsträckning underordna sig sina grannar Thailand och Vietnam. Vietnam skar av Kambodja från kusten i slutet av 1600-talet genom att lägga under sig Mekongdeltat. För att undvika att helt koloniseras sökte Kambodja stöd hos Thailand, vilket i stället ledde till att Thailand fick i det närmaste full kontroll över landet.

Kambodja vände sig då till Frankrike och lyckades 1863 få till stånd ett avtal om beskydd. Priset var dock att Kambodja reducerades till en hårt beskattad, risproducerande koloni. Först i samband med den japanska ockupationen under andra världskriget utvecklades en självständighetsrörelse i landet. När japanerna var på väg att förlora kriget 1945 utropades ett självständigt Kambodja med den unge Norodom Sihanouk som kung. Friheten varade dock bara några månader, tills fransmännen återvände.

I slutet av 1940-talet använde den franska kolonialmakten Kambodja som bas för sitt krig mot gerillan i Vietnam vilket drev fram ökade krav på självständighet. Kung Sihanouk inledde förhandlingar med Frankrike, och Kambodja fick sin självständighet den 9 november 1953.

– Vi kommer med största sannolikhet att laga Samla Ko Phet (Tamarind Beef Curry) och äta tillsammans med familjen, ta det lugnt och kanske åka titta på paraderna och fyrverkerierna, säger Johan Bünger. Här är receptet.

En annan rätt på festborden i Kambodja kan vara Amok som vi också förmedlar receptet till.

Källa: SO-rummet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *