Luchi – bengaliskt bröd

Luchi är ett typiskt bengaliskt bröd gjort på vetemjöl som friteras i ghee. Luchi serveras vanligen med stuvningar eller såser. Brödet äts gärna med potatisrätten dum aloo när hinduer och andra indier firar Dussehra eller vijaya dashami. Vid den högtiden firar man att det goda övervinner det onda. Bengalen omfattar delstaten Västbengalen i nordöstra Indien och landet Bangladesh som även kallas Östbengalen.
– Luchi kan ätas till frukost, lunch eller middag. Ofta görs det till frukost, berättar Dassana Amit på sajten http://www.vegrecipesofindia.com

Här förmedlar vi hennes recept på bengalisk luchi.

Luchi - bengaliskt bröd Foto: Kirti Poddar

Luchi – bengaliskt bröd
Foto: Kirti Poddar

Ingredienser för 2 till 3 personer:
•5 dl mjöl
•2 matskedar ghee eller 2,5 matskedar olja
•vatten enligt behag
•salt enligt behag
•ghee eller olja till fritering
Gör så här:
1.Blanda mjöl, ghee och salt i en bunke.
2.Tillsätt 1 eller 2 matskedar vatten och blanda ihop allt med händerna eller en spatel.
3.Tillsätt ytterligare 1 ½ dl vatten och börja knåda degen.
4.Tillsätt mer vatten vid behov och knåda väldigt väl. Degen ska vara mjuk och len.
5.Täck över degen med en fuktig kökshandduk och låt den vila i minst 30 minuter i rumstemperatur.
6.Gör bullar stora som citroner av degen och täck dem med den fuktiga handduken.
7.Tillsätt lite olja på bullarna och rulla var och en av dem till en boll på 7,5 till 10 cm i diameter.
8.Hetta upp oljan till friteringen i en panna. Oljan måste bli het.
9.Släpp ner en liten bit deg i oljan. O*m den kommer upp från botten betyder det att oljan är redo att fritera luchi.
10.Släpp försiktigt ner degbollen i den heta oljan. Luchin kommer att blåsa upp sig.
11.Putta försiktigt på den med en sked för att hjälpa den att blåsa upp sig helt.
12.När oljan har slutat fräsa på den ena sidan, vänd och fritera den andra sidan.
13.Lyft upp och låt luchin rinna av på hushållspapper så att det suger upp överskottsoljan.
14.Servera luchin var med dum aloo eller någon annan bengalisk grönsaks eller linsstuvning.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *