Årets viktigaste bok presenteras i Fisksätra

I sin fina lilla bok ”Röd moské med vita knutar” talar Imamen Awad Olwan om religionsdialog och att fred faktiskt är möjlig – bara vi vill se den andre som hen är. Han avlivar också ett antal myter om islam. Den viktigaste boken i år presenterades alltså inte på bokmässan, utan släpps ute i förorten i Fisksätra.

Larmet efter den årliga bokmässan har precis lagt sig och bokintresset har satts på sparlåga. Men innan ni går in i höstdvalan skulle jag vilja slå ett slag för den viktigaste boken i år, nämligen ”Röd moské med vita knutar”. Kanske skulle vi ha sluppit den så kallade ”Montergate” i kulturvärlden om denna lilla bok om vikten av dialog hade presenteras på mässan. Här berättar Awad Olwan om hur en religionsdialog kan gå till och att fred faktiskt är möjlig om vi vill, vilket ju känns hoppfullt i dessa dagar när världen står i brand. Awad Olwan är imam i Fisksätra Moské, och en av grundarna av Guds hus. Vi på Kultursmakarna har tidigare skrivit om Gud hus och här kan du läsa mer om detta projekt.

Kontaktkarta-001

Awad Olwan

Avsikten med boken är inte att presentera islam för svenska läsare, utan framförallt att avliva några myter som under historiens gång diktats upp av muslimerna själva eller av andra. En av myterna som han tar död på i sin bok är att islam skulle föreskriva någon speciell klädsel för män och kvinnor, vilket alltså inte är sant. Vidare menar han att islam är en religion som befinner sig i ständig förändring.

– Skulle Muhammad komma tillbaka till världen idag skulle han troligtvis bli ledsen och besviken. Muslimerna idag följer hellre sina traditioner och sina lokala sedvänjor istället för hans lära, säger han.

Han beskriver vidare om hur de tre stora religionen Judedom, Kristendom och Islam är sprungna ur samma källa och att de under långa tider levt sida vid sida i fred och respekt. Men att de senaste årens politiska utveckling skapat konflikter som tidigare inte fanns. Han syftar då främst på utvecklingen i mellanöstern, där de senaste årens konflikter har sitt ursprung i den uppdelningen som väst gjorde efter första världskriget.
Han menar också att ingen kommer undan Islam, även om man kanske skulle vilja vrida klockan bakåt så gör globaliseringen att fler möten mellan religionerna sker. Risken att konflikterna i Mellanöstern fortplantar sig också till vår del av världen är stor.
– Men islam ska ses som en möjlighet och inte som ett hot. Det är den religiösa terrorismen som är samhällets fiende, inte islam och inte muslimerna. Den muslimernas utvandring västerut, i den omfattning som nu sker, innebär också att islams centrum flyttas från orienten till västerlandet. Härigenom ökar våra möjligheter att påverka den fortsatta utvecklingen, säger han.

Enligt Awad Olwan är Guds Hus en ide om hur vi kan förebygga religiösa motsättningar, samtidigt som vi genom samverkan över religionernas gränser stärker en fortsatt demokratisk utveckling i vårt land.
– Men det handlar inte om att blanda religionen utan att föra dialog, däremot kan vi ha gemensamma kulturfestivaler där vi äter, sjunger och lyssnar på musik, säger han.

Boken är utgiven på eget förlag och det språkliga skulle verkligen behövt en redaktörs stränga penna, men låt inte det hindra dig. Innehållet är så givande och har så många dimensioner som ger dig hopp och nya tankar att det går att ha överseende med det språkliga. Jag hoppas något bokförlag tar sig an denna guldklimp och lyfter den till ytterligare höjder.

Den 10 oktober klockan 14:00 presenterar Awad Olwan sin bok på Fisksätra bibliotek. Det blir ett samtal om dialog, religioner, mellanösterns historia och mycket mer. Välkommen!

 

 

4 comments for “Årets viktigaste bok presenteras i Fisksätra

 1. Birgitta Gustafsson
  9 december, 2015 at 10:45

  Hej
  Vårt skolbibliotek skulle behöva köpa ett exemplar av boken Röd moské med vita knutar. Hur får vi tag i den?
  vänligen
  Birgitta

  • Helene Götberg
   9 december, 2015 at 10:56

   Den som vill köpa boken kan kontakta oss så ser vi till att ni får kontaktuppgifter.

   Vänligen
   Red

   • Agneta Lagerman
    24 mars, 2016 at 02:36

    Vill gärna köpa boken ”Röd moské med vita knutar”

    • Caroline Maino
     24 mars, 2016 at 04:30

     Hej Agneta. Vill du köpa boken kan du vända dig direkt till författaren, Awad. Här är hans mejladress: awad.olwan@gmail.com
     Vänliga hälsningar
     Caroline Maino, Kultursmakarna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *