Bli sams med dina ovänner på Offerhelgen 22-23 september

Offerritual i Pakistan Foto: Cheeky Bandari

Offerritual i Pakistan
Foto: Cheeky Bandari

Offerhelgen – Eid el-Adha, som i år startar vid solnedgången den 22 september och fortsätter dagen efter är tillsammans med Eid al Fitr årets största högtid för muslimer världen över. 

Eid el-Adha inleds med en gemensam bön vid soluppgången. Ett lamm eller annat djur offras till minne av när Gud befallde profeten Ibrahim (Abraham) att offra sin son Ismael. I Sverige offras i stället ofta pengar som används till mat för behövande.

Pengar till behövande - vanlig offergåva i Sverige Foto: Lena Ahlström

Eid eld-adha firas årligen och infaller på den 10:de dagen i månaden av Dhul Hijja. Festligheterna pågår i två eller tre dagar beroende på land. Högtiden infaller dagen efter det att pilgrimerna har klarat av hajj, vallfärden till Mecka i Saudarabien. Det inträffar ungefär 70 dagar efter slutet av månaden ramadan, då muslimerna fastar.

Man får inte gräla under högtiden och man ska försöka bli sams med sina ovänner.

Klassisk köttsoppa Bild från Tasteline

Maträtter som har anknytning till offerfesten är en köttsoppa (recept), kebab av olika styckdelar, inklusive lever, hjärta och njurar. Sötsaker äts det också mer av än vanligt.

Eid al-adha föregås av Arafadagen, alltså i år den 22 september. Arafadagen är vallfärden hajjs höjdpunkt. Dagen firas till minne av när profeten Muhammed tog emot Koranens sista verser vid berget Arafat, barmhärtighetens berg. Hajj eller hadj är en av islams fem grundpelare och varje frisk vuxen muslim som har råd förväntas göra den.

Islams fem pelare Bild från islamiskafors.com

Islams fem pelare inbegriper flera aspekter av dyrkan. Baserat på en stor mängd bevis hämtade ifrån Koranen och profeten Muhammeds uttalanden har den islamiskt lärde Ibn Taymiyyah (1263-1328) gett en definition som godkänts av de flesta muslimer. Han definierar dyrkan som ett samlingsbegrepp som står för alla inre och yttre handlingar som Gud uppskattar.

Enligt denna definition avser inre handlingar den övergripande tron, som diskuteras under trosartiklar, likt tron på Guds Enhet, Hans namn och attribut samt att Han är värdig all dyrkan.

Yttre handlingar inkluderar islams fem pelare som kan uttryckas i trosbekännelsen, bönen, fastan, allmosan och vallfärden. De omfattar också att söka och sprida nyttig kunskap, hjälpsamhet samt gott beteende mot föräldrar, släktingar och människor i allmänhet.

Källor: 
Multireligiös almanacka
UR
Snabbgross
Wikipedia
Islamguiden
Islam.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *