Fick bättre hälsa med Raw food

Den 25 augusti är det Råkostens dag. Då passar vi på att publicera ett reportage om Pontus Kristensson som har ätit Raw food sedan 2006. Han känner sig numera mycket piggare och mår bättre. Förutom kosten är det också bra att jobba med sin person. Tankarna är också viktiga för hälsan, menar han.

Råkostens dag verkar ha olika dagar. Men vi har hittat en uppgift i tidningens Hälsas kalender som anger just den 25 augusti. Råkost, Raw food och levande föda är några begrepp som dyker upp i dessa sammanhang. Råkost innebär livsmedel i form av råa frukter, grönsaker och rotfrukter. Den som lever på Raw food äter färska grönsaker, frukter, nötter, frön, alger, kallpressade oljor och kryddor. Dessa ska heller inte bli upphettade till mer än ungefär 40 grader. Det finns de inom Raw food-rörelsen som äter rå fisk, rått kött och oprocesserade mjölkprodukter. Men de flesta som nappat på kosten väljer oftare en mer vegansk hållning.

När diskussionen om Raw food dyker upp kommer även frågor om vad Levande föda är för något. Dessa två koster påminner om varandra, båda är baserade på färska frukter, grönsaker, frön, och nötter. De som följer levande föda blötlägger, groddar och fermenterar många av de råvaror de äter, vilket man inte nödvändigtvis gör inom Raw food.

En person som har prövat att leva på Raw Food under många år Pontus Kristensson. Han är 34 år och lever tillsammans med sin familj i Motala, där han bland annat försörjer som som massageterapeut samtidigt som han utbildar sig till terapeut. Han började så smått följa kosten 2006, han var då 25 år och kände att han var så trött.

– Jag tänkte om jag är så här trött i den här åldern, hur ska jag då inte känna mig om några år, säger han.
Efter ett tag blev han bara piggare och piggare, han fick också massor av energi så han klarade hela dagen utan problem.

Me_hair!

Pontus Kristensson

Idag mår han väldigt bra, när han lade om kosten blev dessutom av med sin astma och eksem. Han hade visserligen inga allvarliga problem, så det här är något han har kommit på i efterhand, ”Plötsligt var det bara borta”. Visserligen följer han inte Raw food dieten strikt.
– Gör familjen grönsaker i ugn så hakar jag på det också, det kan även hända att jag äter en smörgås också, säger han.

Han går upp klockan halv sex på morgonen och börjar dagen med att göra yoga och meditera. Sedan blir det ett stort glas citronvatten och en kopp te. Han äter inte efter något schema, utan utgår ifrån hur hungrig han är. Mellan tio och ett äter han frukost/lunch. Då blir det några grönsaker och frukt. Det kan vara en paprika, selleri, äpple, banan eller apelsin. Han föredrar ekologiskt, men det är inte alltid som han kan hitta det. Om ekologiskt inte står att finna, brukar han hoppa över den varan.  På kvällen blir det en soppa eller kanske någon sallad.

För några år sedan blev Pontus utbränd och då förstod han att han även borde göra något åt sina tankar. Han tror att han hade blivit dålig tidigare om han inte hade varit så noga med sin kost. Det är lätt att negativa tankar tar över och styra vårt liv, menar han. Sedan dess arbetar han väldigt medveten med sina tankar och låter inte det negativa störa honom för mycket, då mår han bra.

ME_sharp

Pontus Kristensson

– Tankarna är a och o, sedan kommer val av kost och sist men inte minst motion. Är man medveten om dessa saker kommer man långt, säger han.

Det finns massor av kokböcker med raw food recept. Här är ett exempel på en blogg med recept.

Här är ett av Pontus egna recept:

Curry Kimchi Salad

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *