Just nu är 60 miljoner människor på flykt

Den 20 juni är det den internationella flyktingdagen. Det var den 4 december år 2000 som FN:s generalförsamling beslutade att göra den 20 juni till “Internationella flyktingdagen”. Just nu befinner sig cirka 60 miljoner människor på flykt – det motsvarar en på varje 122:e människa på jorden.

Varje minut tvingas åtta personer att fly sina hem till följd av krig, osäkerhet eller förföljelse. För att öka förståelsen om flyktingar och varför de behöver stöd, startar UNHCR i Sverige en kampanj inför Internationella Flyktingdagen.

250px-Rwandan_refugee_camp_in_east_Zaire

Wikipedia

Flyktingsituationen i världen

  • 80 procent av världens flyktingar befinner sig i utvecklingsländer
  • UNHCR finns på plats i 126 länder och har 7 000 medarbetare
  • UNHCR har belönats med Nobels fredspris 1954 och 1981
  • Sedan 1950 har UNHCR hjälpt mer än 50 miljoner flyktingar att starta ett nytt liv

http://www.unhcr-northerneurope.org/

http://sv.wfp.org/stories/internationella-flyktingsituationen kan du läsa mer om den aktuella flyktingsituationen. Det är FN: s livsmedelsprograms verkställande direktör Ertharin Cousin som gör reflektioner om flyktingsituationen idag och vad vi behöver kämpa för tillsammans för att ändra på.

”Sydsudan är på gränsen till en hungerkatastrof, våldet ökar i Irak och Syrien, och det finns nya oroligheter i Jemen och Nigeria.”

” Det är väsentligt att komma ihåg att extrema situationer som orsakats av konflikter och naturkatastrofer inte bara förstör liven för de som måste fly utan även utmanar resurserna i de samhällen som accepterar att ta emot dem. Internationella flyktingdagen (20 juni) är ett viktigt tillfälle att påminna världen om dessa komplexa frågor.”

I samband med Internationella Flyktingdagen 2011, publicerade UNHCR en opinionsundersökning från 11 olika länder om attityder till flyktingar och migranter. Den rapporten visar att Sverige är det land som är mest positivt till att skydda utsatta människor oavsett ursprung och nationalitet. Undersökningen visar också att svenskar är särskilt förstående om en person kommer till Sverige efter att ha flytt från krig och konflikter. http://www.migrationsinfo.se/nyhetsarkiv/internationella-flyktingdagen—20-juni/

Mer att läsa:

http://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Pressrum/Reportage/Internationella-flyktingdagen.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *