Kadmium kan orsaka åderförkalkning

Att utsättas för kadmium kan ge upphov till åderförkalkning. Det har visats i flera studier och kopplingen får nu ytterligare stöd av studier vid Sahlgrenska akademin. Att skydda åkrarna från kadmiumföroreningar och intensifiera insatserna mot rökning är två sätt att förebygga.

250px-Various_types_of_potatoes_for_sale

Vi exponeras av kadmium via maten bland annat potatis och fullkornsprodukter. Bild Wikipedia

Åderförkalkning är en bidragande orsak till stora folksjukdomar som hjärtinfarkt och stroke. Forskare vid Sahlgrenska akademin har undersökt sambandet mellan åderförkalkning och kroppens kadmiumnivåer. Studien visar att en ökad exponering för kadmium också ökar risken för plack i halspulsådern. Resultaten kvarstod även efter att ha justerats för andra kända riskfaktorer som rökning, högt blodtryck, kolesterol och diabetes. Genom analyser av biobanken vid Sahlgrenska Universitetsjukhuset som samlar plack och frysta blodprover från hundratals patienter visar Björn Fagerberg och hans forskarkollegor att kadmiumhalten i plack var 50 gånger högre än i blodproverna.

– Tillsammans ger dessa studier ett starkt stöd till hypotesen att kadmium bidrar till uppkomsten av hjärt-kärlsjukdom. Resultaten understryker vikten av att intensifiera arbetet med att minska befolkningens exponering för kadmium, säger Björn Fagerberg, forskare vid Sahlgrenska akademin.

Vi får i oss kadmium bland annat via kosten, då framför allt via fullkornsprodukter, potatis och rotfrukter. Enligt Göteborgsforskarna överväger dock nyttan med fullkornsprodukter risken med kadmiumintag. För att minska exponeringen för kadmium anser forskarna att det finns ett behov av att förbättra kosten genom att skydda åkrarna från kadmiumföroreningar och intensifiera insatserna mot rökning (som medför en kraftig exponering av kadmium).

Med åderförkalkning menas att pulsåderväggen bygger upp plack – en lokal förtjockning som bland annat innehåller fett, och som när de blir inflammerade och brister ger upphov till blodproppar som i sin tur kan orsaka till exempel en hjärtinfarkt.

250px-Cigarette

Rökning är en stor källa till vårt intag av kadmium. Att arbeta för att förhindra oss från rökning har betydelse för kadmiumintaget. Bild Wikipedia

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *