Buddhas födelsedag kan firas den 25 maj

I år, 2015, firas Buddhas födelsedag den 25 maj på en del håll i Ostasien. Dagen firas bland annat i Nepal, Indien, Sri Lanka, Kina och Korea. I Korea firar man genom att tända lotuslyktor och templen erbjuder gratis mat och te. På andra håll har Buddhas födelsedag redan firats i och med Vesak som även firar Buddhas död och upplysning

Staty av Buddha som baby. Foto från Wikipedia

Staty av Buddha som baby.
Foto från Wikipedia

På Buddhas födelsedag går buddhister till sina andliga rum, Vihara, och samlas för en gemensam högtidsstund. Eftersom Buddha inte är en gud kan man inte kalla det gudstjänst.

I regel bär man helt vitt denna dag och äter endast vegetarisk mat.  Kheer, som är en söt risgrynsgröt serveras ofta för att påminna om historien om Sujata, en jungfru som  erbjöd Buddha en skål liknande rismjölkgröt.

Ingen vet med säkerhet när Buddha föddes. Det är ju ungefär 2 500 år sedan. Hans födelsedag firas på olika datum i olika regioner. I Japan firas Buddhas födelsedag sedan 1873 den 8 april i den gregorianska kalendern.

I många östasiatiska länder firas Buddhas födelse den 8: e dagen i den fjärde månaden i den kinesiska månkalendern. Den infaller från slutet av april till slutet av maj i den gregorianska kalendern. I år, 2015, är det den 25 maj. Dagen är en officiell helgdag i Hongkong, Macao och Sydkorea.

I Nepal och angränsande sydostasiatiska länder, infaller Buddhas födelsedag på fullmånedagen i månaden Vaisakha i den buddhistiska kalendern och den hinduiska kalendern. Högtiden heter där Vesak och firar även Buddhas död och upplysning. Vanligen infaller dagen under april eller maj i den gregorianska kalendern. Festivalen är känd som Buddha Purnima. Purnimabetyder fullmånedag på sanskrit. Det kallas också är Buddha Jayanti, eftersom Jayanti betyder födelsedag på nepalesiska och hindi.

Källor:
http://en.wikipedia.org/wiki/Buddha%27s_Birthday
http://www.ur.se/mb/pdf/handledningar/11223_Varldens_26_Buddhas.pdf

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *