Lussebullar – Saffransbröd

IMG_5195 (2) till lussebullar

Härligt jäst deg färdig att göra lussebullar av
Foto Caroline Maino

Saftiga goda lussebullar blir det med det här receptet. Du kan göra 40 stycken eller göra dem mindre och få ut 48-50. Det är nästan godare att äta två mindre än en stor tycker jag.

Ingredienser
50 g jäst
200 g smör
5 dl mjölk
3-4 pkt (1 ½-2 g) saffran – jag brukar ta 4 paket
½ tsk salt
2 dl strösocker
2 ägg
Cirka 1,7 l vetemjöl
lätt uppvispat ägg
russin

IMG_5202 (2) lussebullar på plåt

Fina lussebullar på väg in i ugnen
Foto: Caroline Maino

Gör så här:
1. Smula sönder jästen i en degbunke.
2. Smält smöret, tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt (37 grader). Var noga med temperaturen. Vid 50 grader dör jästen. Häll blandningen över jästen och rör om så att den löser sig.
3. Rör ner saffran. Om saffranet inte är finpulvriserat kan du stöta det i en mortel med ett par sockerbitar.
4. Tillsätt salt, socker, ägg och nästan allt mjöl.
5. Arbeta degen kraftigt så att den blir blank och smidig och släpper bunken. Med hushållsassistent tar det cirka 5 minuter. Om degen är kladdig, häll i mer mjöl och arbeta den mer.
6. Strö lite mjöl över degen och täck den med bakduk.
7. Låt degen jäsa på en varm och dragfri plats till dubbel storlek i cirka 40 minuter.
8. Ta upp degen på ett bakbord. Dela den i fyra delar.  Baka ut en fjärdedel åt gången och gör 10-12 lussebullar.
9. Lägg de formade bullarna på bakplåtspapper på plåtar. Lägg på bakduk och låt dem jäsa i 20-40 minuter.
10. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna och garnera med russin om du vill.
11. Sätt in bullarna i förvärmd ugn på 225-250 grader i cirka 5-10 minuter.
12. Det går också att göra större bröd eller kransar. Låt dem vara inne längre i inte fullt så varm ugn, cirka 15-25 minuter i 200-225 grader.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *