Nyhetsbrev från 12 till 22 december

Om knappt tre veckor är 2014 slut. Men innan dess ska vi hinna med en hel del, tredje och fjärde advent, Lucia, Chanuka, vintersolståndet och fem nationaldagar – en av dem är Kenyas i dag 12 december då du kan laga nyama choma. Även bland annat Tomasdagen, kakans dag och internationella migrationsdagen och sedan alla juldagarna står också på tur före nyår.

Mmmm goda lussebullar Foto: Caroline Maino

Mmmm goda lussebullar
Foto: Caroline Maino

Den senaste tiden har vi bland annat berättat om Lebkuchen – de tyska pepparkakorna som är våra pepparkakors föregångare, Bhodidagen – högtiden som firas till minne av att prinsen Siddharta Gautama nådde upplysning och blev den förste Buddah Rispudding och Bodhikakor som hör till firandet. Missa inte Gudmor Margaretas fantastiska pepparkakor efter ett recept från 1800-talet och det vi berättar om Terra Madre day samt Slow food-festmenyn med vitlökskotletter med örter och nejlika. Glöm för all del inte att äta tillsammans, för – utan gemensamma måltider inga Nobelpris.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 12 December
 Kenyas nationaldag – firar självständighet från Storbritannien 1963. Maten i Kenya har starka influenser från indisk mat. Kenyas inofficiella nationalrätt är nyama choma – grillat kött.


Lördag 13 December
– Luciadagen (Sverige). Lucia var ett kristet helgon som dog martyrdöden på Sicilien. Hon var kristen trots att det var förbjudet och stack ut sina ögon i protest mot samhällets orättvisor. I Sverige brukar Luciadagen firas med saffransbullar, glögg och luciatåg som sjunger speciella luciasånger. Här är ett favoritrecept som ger saftiga goda saffransbullar.


Söndag 14 December
Tredje advent (katoliker, protestanter). Tredje söndagen i advent är en av söndagarna i adventsfastan,  särskilt ägnad Johannes dödaren. Den kristna fastan innebär rent allmänt att minska födointaget, men också att avstå från kött. Här förmedlar vi några recept om du vill ta fasta på fastan.


Måndag 15 December


Tisdag 16 December
 Bahrains nationaldag
 Kazakstans nationaldag
Chanuka (judar) börjar vid solnedgången 16 december till kvällningen 24 december. Det är en historisk fest, som firas till minnet av att den judiska armén lyckades besegra syrierna för mer än 2000 år sedan (165 f. vt.) och återerövra Jerusalem och templet. Enligt en legend sökte soldaterna efter helig olja när de kom in i templet. De fann bara tillräckligt mycket olja för en dag. Man använde oljan i en ljusstake, men som ett mirakel räckte oljan i åtta dagar. Det är därför som Chanuka pågår i just åtta dagar.
Under Chanuka tänder man ett ljus i Chanukastaken varje kväll. Chanukastaken är en åttaarmad ljusstake som har plats för ett nionde ljus, som kallas tjänaren. Med detta tänder man de övriga ljusen. Chanuka är ljusets fest. Man spelar spel, sjunger och ger varandra små gåvor. Här berättar Judit Lukacs mer om Chanuka och hur hon firar 2013 och gör Recept på latkes – judiska rårakor


Onsdag 17 December
 Bhutans nationaldag – dagen firas på årsdagen av installationen av den förste Kungen av Bhutan år 1907. Bhutan är ett litet bergsland som ligger inbäddat i Himalaya. Dess kök är varierat och spännande. Nordindisk mat blandas med chili från Tibet och lokala recept. Här är ett recept med kyckling och curry.


Torsdag 18 December
 Nigers nationaldag, firar republikens dag
– Kakans dag
– Internationella migrationsdagen (FN)


Fredag 19 December


Lördag 20 December


Söndag 21 December
– Vintersolståndet. Enligt kurdisk mytologi är detta natten då solen föds på nytt: mitt i mörkret börjat livet om.
– Fjärde advent (katoliker, protestanter)
– Tomasdagen – Tomas var en av Jesus tolv lärjungar. Tomasdagen har traditionellt ansetts inleda ”julfriden”. Det var också på Tomasdagen som man fick börja dricka av julbrännvinet och julölet – som provsmakades knappt två veckor tidigare, på Annadagen den 9 december.


Måndag 22 December

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *