Nyhetsbrev från 28 november till 8 december

På söndag är det första advent – har du bakat en saffranskaka till fikat? Vi ger dig receptet. Samma dag är det även kåldolmens dag. Dagen efter är det en av de tio nationaldagar som radar upp sig den närmsta tiden, Rumäniens – och den kan firas med nationalrätten surkålsdolmar. Den närmsta tiden kan vi också högtidlighålla bland annat en köpfri dag och Rosa Parks dag.

Första advent

 

Du missar väl inte att svara på tre frågor och ha chans att vinna en kokbok med unikt innehåll? Den 4 december – på torsdag behöver vi dina svar.

I veckan som gått har vi berättat om Guru Tegh Bahadurs martyrdag – som firas som en seger för religionsfrihet och kampen mot orättvisor. Vi har förmedlat recept på Pom – Surinams festrätt nummer ett och att Surinam firar självständighet från Holland 25 november. Joacim Waara på Göteborgs universitet har berättat att Västsverige stannar utan invandring. Att Albanien firade sin 102:a nationaldag – kanske med rätten tavë kosi och Thanksgivingfirandet i USA har vi också nämnt.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 28 November
 Albaniens nationaldag – (firar självständighet från Osmanska Riket, 1912). Fira dagen med nationalrätten Tavë kosi, möra vitlöksdoftande lammbitar med ris kryddade med oregano under yoghurttäcke gratinerat i ugnen tills de får en gyllene krämig ostliknande yta.
 Mauretaniens nationaldag – (firar oavhängighetsdagen, 1960)
Östtimors nationaldag – (firar oavhängighetsdagen, 1975)


Lördag 29 November
– En köpfri dag – (Buy Nothing Day) infaller sista lördagen i november världen över. Dagen har funnits sedan 1992 och uppmärksammas av miljoner människor som har fått nog av den shopping- och konsumtionshets som finns idag. En köpfri dag är en internationell kampanj som syftar till att väcka medvetenhet om konsumtionsmönster hos fler människor världen över, och visa på att det finns alternativ till att hela tiden köpa nytt. Du deltar solidariskt genom att du under dagen 24 timmar inte köper någonting.


Söndag 30 November
 Barbados nationaldag – (firar självständighet från Storbritannien 1966)
– Kåldolmens dag –  dagen är en påminnelse om att svensk kultur alltid har formats i samspel med omvärlden, inte minst under 1700-talet, som var en period av intensivt kulturutbyte mellan Sverige och Orienten till följd av Karl XII:s och den svenska arméns mer än femåriga vistelse i Osmanska riket. Fira dagen med Kåldolmar på svenskt vis, eller turkiska  Dolmar som är husmanskost i Turkiet och flera andra länder i Sydeuropa på samma vis som kåldolmar är det i Sverige.
– Första advent (katoliker, protestanter). Advent betyder ankomst och den man väntar på är frälsaren och räddaren Jesus Kristus, som föds 25 december. Det är en tid av förberedelse och förhoppningar. Första advent inleder kyrkoåret. Gör gärna en advenstkaka med saffran till adventsfikat.


Måndag 1 December
 Centralafrikanska republikens nationaldag
 Rumäniens nationaldag – firar dagen när nationen förenades  1918.  Sarmale – eller surkålsdolmar är Rumäniens nationalrätt, desserten Clatitie – pannkakor med rom och citron ses också som rumänsk nationalrätt.
– Rosa Parks dag (USA) –  En dag år 1955 vägrade den svarta sömmerskan Rosa Parks att lämna sin plats i bussen åt en vit man. Hon dömdes till 10 dollar i böter, överklagade och vann. Efter ett år förbjöds all rasåtskillnad på bussar och tåg i USA. Rosa Parks protest ses som startskottet för den amerikanska medborgarrättsrörelsen.


Tisdag 2 December
 Förenade Arabemiratens nationaldag
 Laos firar republikens dag. Den söta kryddstarka salladen larb  med fläsk- eller kycklingfärs är Laos nationalrätt.
– Internationella dagen för avskaffande av slaveri


Onsdag 3 December


Torsdag 4 December
– Guds moders tempelgång (ortodoxa katoliker). Firas till minne av när Maria som barn fördes till Jerusalems tempel där hon mottogs av översteprästen Sackarias och bars in i templets allra heligaste del. Hon stannade i templet till sitt tolfte levnadsår. (se även 21 november), berättar Multireligiös almanacka.


Fredag 5 December
 Thailands nationaldag – firar kungens födelsedag, med Penang – thailändsk nationalrätt med kyckling.


Lördag 6 December
 Finlands nationaldag – firar självständighet från Ryssland 1917. Rosolli är en färgrik finsk mycket smakrik form av sillsallad som finns på alla finska julbord.

– St Nikolaus firas i Tyskland och Nederländerna. Ställ en stövel utanför dörren kvällen före så kanske den fylls med godis och presenter av jultomtens förebild – eller gör lebkuchen, de tyska pepparkakor som är föregångare till våra pepparkakor.


Söndag 7 December
Andra advent (katoliker, protestanter)


Måndag 8 December
– Bodhidagen (buddhister) Buddister över hela världen firar Bodhidagen, Rohatsu på japanska, den 8 december. Fira med att Laga rispudding och baka Bodhikakor.
– Jungfru Marias utkorelse och fullkomliga renhet (katoliker). Arvssynden är enligt kristendomen en konsekvens av att Adam och Eva bröt mot Guds vilja genom att äta av kunskapens frukt. Katoliker firar under denna dag att Jungfru Maria föddes utan att vara befläckad av arvssynd.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *