Nyhetsbrev 21 november till 1 december

I morgon 22 november är det wienerbrödets dag som samsas med en av nio nationaldagar som finns att uppmärksamma de kommande tio dagarna – nämligen Libanons. Religiösa högtider finns förstås också – och nästa helg är det första advent samt Thanksgiving i USA.

Wienerbröd finns i många varianter Foto från Wikipedia

Wienerbröd finns i många varianter
Foto från Wikipedia

I dag utlyser vi även en ny boktävling – om kokboken med rätter från våra nordligaste breddgrader. ”Smak på Sápmi”. Ur boken förmedlar vi ett recept på suovaspasta med kantareller.

Den gångna veckan har vi berättat om att Metropolitan kommer till Eskilstuna, om Napoleonbakelsen, om Internationella Bekantskaper som ordnar språkträning i svenska, om männens dag och att barnens rättigheter fyller 25 år, en ny studie om havre och sockerchock på Nordiska museet.

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 21 November
– Guds moders tempelgång (ortodoxa katoliker). Firas till minne av när Maria som barn fördes till Jerusalems tempel där hon mottogs av översteprästen Sackarias och bars in i templets allra heligaste del. Hon stannade i templet till sitt tolfte levnadsår. (se även 4 december), berättar Multireligiös almanacka.


Lördag 22 November
 Libanons nationaldag  (firar självständighetsdagen, 1943). Kibbeh anses vara Libanons nationalrätt. Vi förmedlar ett recept på grillade biffar med youghurtsallad från Middle Eastern Cookery plus två recept från sajten Matkultur, ett där kibbehn är bollar och ett där kibbehn görs i ugn.
– Wienerbrödets dag. Enligt en berättelse var det en bagarlärlings misstag på 1800-talet som ledde till att det frasiga bakverket som älskas på många håll i världen kom till. Baka med smör eller margarin – och håll ingredienserna kalla.


Söndag 23 November
– Sankt Clements dag


Måndag 24 November
– Guru Tegh Bahadurs martyrdag (sihker). Den nionde gurun, Tegh Bahadur, torterades till döds offentligt, eftersom han predikade religionsfrihet. Han offrade sitt liv för att människor av andra religioner skulle få rätt att utöva sin egen tro. Dagen firas som en seger för religionsfrihet och kampen mot orättvisor.


Tisdag 25 November

 Bosnien och Hercegovinas nationaldag – (firar Författningsdagen, 1943)
 Surinams nationaldag – (firar självständighet från Nederländerna 1975). Pom är festrätten nummer ett i Surinam.

– Internationella dagen för bekämpning av våld mot kvinnor


Onsdag 26 November


Torsdag 27 November
– Thanksgiving (USA), är en fyra dagar lång familjehögtid som börjar den fjärde torsdagen i november. Vi förmedlar svenska Dianas eget recept på kalkon och gratineras sötpotatis med hemlagad tranbärssås och trattkantarellsås


Fredag 28 November
 Albaniens nationaldag – (firar självständighet från Osmanska Riket, 1912). Fira dagen med nationarätten Tavë kosi, möra vitlöksdoftande lammbitar med ris kryddade med oregano under yoghurttäcke gratinerat i ugnen tills de får en gyllene krämig ostliknande yta.
 Mauretaniens nationaldag – (firar oavhängighetsdagen, 1960)
Östtimors nationaldag – (firar oavhängighetsdagen, 1975)


Lördag 29 November
– En köpfri dag – (Buy Nothing Day) infaller sista lördagen i november världen över. Dagen har funnits sedan 1992 och uppmärksammas av miljoner människor som har fått nog av den shopping- och konsumtionshets som finns idag. En köpfri dag är en internationell kampanj som syftar till att väcka medvetenhet om konsumtionsmönster hos fler människor världen över, och visa på att det finns alternativ till att hela tiden köpa nytt. Du deltar solidariskt genom att du under dagen 24 timmar inte köper någonting.


Söndag 30 November
 Barbados nationaldag – (firar självständighet från Storbritannien 1966)
– Kåldolmens dag –  dagen är en påminnelse om att svensk kultur alltid har formats i samspel med omvärlden, inte minst under 1700-talet, som var en period av intensivt kulturutbyte mellan Sverige och Orienten till följd av Karl XII:s och den svenska arméns mer än femåriga vistelse i Osmanska riket. Fira dagen med Kåldolmar på svenskt vis, eller turkiska  Dolmar som är husmanskost i Turkiet och flera andra länder i Sydeuropa på samma vis som kåldolmar är det i Sverige.
– Första advent (katoliker, protestanter). Advent betyder ankomst och den man väntar på är frälsaren och räddaren Jesus Kristus, som föds 25 december. Det är en tid av förberedelse och förhoppningar. Första advent inleder kyrkoåret.


Måndag 1 December
 Centralafrikanska republikens nationaldag
 Rumäniens nationaldag – firar dagen när nationen förenades  1918
– Rosa Parks dag (USA) –  En dag år 1955 vägrade den svarta sömmerskan Rosa Parks att lämna sin plats i bussen åt en vit man. Hon dömdes till 10 dollar i böter, överklagade och vann. Efter ett år förbjöds all rasåtskillnad på bussar och tåg i USA. Rosa Parks protest ses som startskottet för den amerikanska medborgarrättsrörelsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *