Sockerchock på Nordiska

Vill du veta mer om sockrets historia? Då kan du trava till Nordiska Museets utställning om socker. Den handlar om hur vi svenskar blev sockerbitna.  Hur det från början var en lyxvara för några få, sedan något som hamnade i varmans mun, men numera är starkt ifrågasatt.

Just nu pågår en utställning på Nordiska Museet i Stockholm om socker. Det handlar om hur vi svenskar började äta socker och hur vi idag mer eller mindre bäljar i oss socker. Utställningen finns till 6 september 2015.

DSC_0225

I början på medeltiden och framåt var socker något som betraktades som läkande och blev en produkt som hamnade på apoteket. Senare var sockret något som framförallt på de rikas kunde förtära. Socker var den tidens olja, något dyrt och väldigt exklusivt.

DSC_0209

En bildtext från 30-talet som troligen inte skulle göra succé idag!

DSC_0223

Till vänster kan man se hur mycket socker vi åt på 1800-talet, till höger är vår nuvarande konsumtion.

DSC_0198

Exempel på konfekt

Utställningen berättar vidare om hur sockret blev något för alla och att det betraktades som något nyttigt och ett utmärkt livsmedel för den som behövde mycket energi. Idag är socker starkt ifrågasatt och man pratar om beroende. Men det är inte bara nu som socker har blivit ifrågasatt. För att få bort slaveriet var det många som bojkottade sockret, de vägrade köpa något som innehöll socker.

Här kan du läsa mer om utställningen på Nordiska Museet.

 

DSC_0190

För att stoppa slaveriet var det många som vägrade äta socker.

DSC_0192

En slavmotståndare lär en befriad slav att läsa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *