Nyhetsbrev från 14 till 24 november

Kultursmakarna fyller 1 år på söndag och firar det med att instifta den Mångkulturella matdagen. Det gör vi för att inspirera ännu mer till att bygga broar mellan grytorna och öka intresset för alla möjliga kulturer. Kultursmakarna vill även uppmana skolor, förskolor och institutioner att servera rätter från det mångkulturella köket denna dag.Vit-marsipantårta

Annat att fira den närmsta tiden är till exempel Internationella dagen för tolerans, fyra nationaldagar, flera bakverksdagar, internationella mansdagen, barnkonventionens dag och ett par religiösa högtider.

Den senaste tiden har vi berättat om Mårten Gås-firandet, att stenålderskost och medvetenhet är bra för hälsan samt att lite alkohol med rätt gener är hälsosamt. Polen firade sin andra nationaldag den 11 november och vi tipsade om polska pannkakor att fira med. Även smörgåstårtan har en alldeles egen dag uppmärksammade vi.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 14 November
– Ostkakans dag


Lördag 15 November
– Palestina firar självständighetsförklaringen 1988. Gör en palestinsk rätt,  Makluba upp-och-ner-gryta.


Söndag 16 November
– Internationella dagen för tolerans
Kultursmakarna fyller 1 år och instiftar den Mångkulturella matdagen.


Måndag 17 November
– Napoleonbakelsens dag. Denna bakelse med över 360-åriga anor är oftast en variant av smördegsbakverket Mille-feuille vilket är franska och betyder ungefär ”tusen blad”. Den svenska varianten lär ska ha skapats av Johan Brokvist som gesällprov i Österrike i mitten av 1800-talet. Johan Broqvist startade 1876 konditoriet Broqvist konditori i Växjö  som nu drivs av ättlingar i femte generationen till honom.


Tisdag 18 November
 Lettlands nationaldag – (firar utropandet av republiken, 1918). I kokboken ”Mor lärde mig” finns bland annat recept på piroger och saffranskringlor som finns med vid varje lettisk högtid – inte minst nationaldagen.
 Omans nationaldag  (firar Sultanens födelsedag, 1940)


Onsdag 19 November
 Monacos nationaldag  (firar Furst Albert II av Monaco)
– Internationella mansdagen firas årligen sedan 1999. Dagen avser att fokusera på pojkars och mäns hälsa, förbättrade relationer och ökad jämställdhet mellan könen, samt lyfta fram positiva manliga förebilder. Här förmedlar vi kockarna Tobias Bentleys och Henrik Forsells recept på Gårdskyckling ”Coq au vin” med rödvin, smålök och champinjoner  – kanske något att fira dagen med. 


Torsdag 20 November
– Barnkonventionens dag, FN
– Barnens rättigheters dag (Finland)


Fredag 21 November
– Guds moders tempelgång (ortodoxa katoliker). Firas till minne av när Maria som barn fördes till Jerusalems tempel där hon mottogs av översteprästen Sackarias och bars in i templets allra heligaste del. Hon stannade i templet till sitt tolfte levnadsår. (se även 4 december), berättar Multireligiös almanacka.


Lördag 22 November
 Libanons nationaldag  (firar självständighetsdagen, 1943). Kibbeh anses vara Libanons nationalrätt. Vi förmedlar ett recept på grillade biffar med youghurtsallad från Middle Eastern Cookery plus två recept från sajten Matkultur, ett där kibbehn är bollar och ett där kibbehn görs i ugn.

– Wienerbrödets dag. Enligt en berättelse var det en bagarlärlings misstag på 1800-talet som ledde till att det frasiga bakverket som älskas på många håll i världen kom till. Baka med smör eller margarin – och håll ingredienserna kalla.


Söndag 23 November
– Sankt Clements dag


Måndag 24 November
– Guru Tegh Bahadurs martyrdag (sihker). Den nionde gurun, Tegh Bahadur, torterades till döds offentligt, eftersom han predikade religionsfrihet. Han offrade sitt liv för att människor av andra religioner skulle få rätt att utöva sin egen tro. Dagen firas som en seger för religionsfrihet och kampen mot orättvisor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *