Kan D-vitaminbehandling förebygga självmord?

Kan självmordsbenägna patienter ha nytta av D-vitaminbehandling? Den frågan ställer sig forskarna i Lund efter att ha sett att 60 procent av de suicidala patienterna hade D-vitaminbrist.  

Sedan tidigare vet forskarna att D-vitaminbrist och låga D-vitaminnivåer kan kopplas ihop med psykisk sjukdom som depression och psykossjukdom. Den nya studien med 59 suicidala patienter visar att cirka 60 procent av dessa hade D-vitaminbrist, dessutom var denna brist kopplad till en ökad inflammation i kroppen. Andra studier har visat att ökad inflammation i kroppen kan vara en bidragande faktor till depression och suicidalitet. Resultaten kan få betydelse för hur självmordsbenägna patienter behandlas i framtiden, menar forskarna bakom studien.

– Nu har vi funnit en koppling mellan de låga D-vitaminnivåerna och förhöjd inflammation i blodet. Det är första gången som denna koppling visas hos psykiatriska patienter. Vi tror att D-vitaminbrist kan vara en av underliggande förklaringar till den inflammation vi funnit hos patientgruppen, vilket i sin tur också då bidrar till depressions- och självmordssymptomen, säger Cécile Grudet, forskare vid Lunds universitet.

145px-Ergocalciferol.svg

I studien har 59 patienter som nyligen har gjort ett självmordsförsök jämförts med 17 deprimerade icke självmordsbenägna patienter samt 14 friska personer. Studien visar som tidigare sagts att cirka 60 procent av de självmordsbenägna patienterna hade D-vitaminbrist, medan det bara var 30 procent av deprimerade icke självmordsbenägna patienter och kontrollpersonerna som hade D-vitaminbrist.

Forskarteamet bakom studien menar att klinisk testning av D-vitaminnivåer kan vara till nytta för patienter med självmordssymtom.

– Det är av intresse att undersöka om behandling med D-vitamintillskott kan vara ett bra komplement till ordinarie behandling av dessa patienter, säger Åsa Westrin, överläkare och docent vid Lunds universitet.

Hur får man då i sig D-vitamin?

Vi får i oss vitaminet på två sätt, berättar Livsmedelsverkets sajt: dels via maten, dels bildas D-vitamin i huden när man är ute i solen. Under sommarhalvåret är solbestrålning den viktigaste källan. Vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.

D-vitamin i mat finns framför allt i:
•Fisk, speciellt fet fisk som lax, sill och makrill.
•Mini-, lätt- och mellanmjölk, eftersom de alltid berikas med D-vitamin. Ofta berikas också osötad lättfil och lättyoghurt.
•Margarin, eftersom de alltid berikas med D-vitamin.
•Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.

Hur behandlingen kommer att se ut för de berörda patienterna i framtiden har vi ingen information om.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *