God mat för diabetiker

Även om man har diabetes finns många valmöjligheter i köket. Det menar två dietister vid Skånes universitetssjukvård som tagit fram en liten praktiskt och pedagogisk handbok vid namn  ”Bra mat vid typ 2 diabetes”. 

Carina Trägårdh Tornhill

Carina Trägårdh Tornhill

I en liten handbok med namnet ”Bra mat vid typ 2 diabetes” får man praktisk vägledning hur man ska äta när man har typ 2 diabetes och hur den ska vara fördelad över dagen. Den har tagits fram av Hannah Helgegren och Carina Trägårdh Tornhill, dietister inom Skånes universitetssjukvård. Här finns många recept som kan inspirera vid matlagning bland annat ugnsbakade rotfrukter, fransk grönsaksröra och ananassalsa med röda kidneybönor.

– Handboken är tänkt användas av vårdpersonal i vägledningen till diabetespatienter, men kan med fördel också användas och läsas av den enskilde patienten /anhörig för att förstå sjukdomen och vad som behövs för att  hålla blodsockret på en bra nivå, berättar Carina Trägårdh Tornhill.

Hon uppmanar patienter att fråga efter boken på sin vårdcentral. Den kan även beställas från Gothia fortbildning och kostar 35 kronor för 20 exemplar och 72 kronor vid beställning av ett exemplar.

De båda SUS-dietister har översatt en SBU-rapport om vilken kost som är bäst för diabetiker till en praktiskt andvändbar handledning för personal som arbetar med diabetiker och som diabetiker med typ2 diabetes kan använda.

– Även om man har diabetes finns valmöjligheter, framhåller Carina Trägårdh Tornhill som presenterar fyra olika typer av bra kost för diabetiker.

Carina Trägård Tornhill har valt ut ett favoritrecept Medelhavspätta som vi förmedlar här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *