Nik och Nilla – systrar med gränslös kraft

För systrarna Märak med ursprung i den samiska kulturen i Jokkmokk är mångfald och systerskap centralt i allt de gör. Mycket medvetet blandar de sin egen cocktail så den passar deras livsideal och passioner.

Nik och Nilla Märak utanför Kafé Klavér Foto: Lena Ahlström

Nik och Nilla Märak utanför Kafé Klavér
Foto: Lena Ahlström

Där finns plats för allt från mat och konditorivaror, sång och dans, slöjd och författande till stöd för motståndet mot rovdrift på naturen.

Nik och Nilla är båda konditorutbildade. Jag träffar dem på Kafé Klaver på Södermalm i Stockholm, en av deras hemvister, inte minst när de ordnat stödkonserter tillsammans med Stockholms sameförening till stöd för kampen i Kallak.

Det är en urkraft som möter mig. När en syster påbörjar en mening avslutar den andra i en ursinnig takt. Men så berättar de också om den projektering av gruvor som river oläkbara sår i naturen och som slår ut alltmer av skogs- och rennäringen där de har vuxit upp.

Arga optimister
– Med hjälp av stödkonserter har vi kunnat betala fem böter och advokatkostnader för demonstranter, säger Nik.

– Vi anser att de tillstånd som ges för provborrningar och gruvdrift på privat mark och som ges med stöd i den uråldriga Miljöbalken inte är anpassade för dagens teknik och stordrift. Vi är arga optimister som stödjer arbetet mot exploatering som fråntar samerna deras möjligheter att bedriva renskötsel.

När det brittiska projekteringsbolaget Beowulf Mining bjöd in svenska representanter till företagets bolagsstämma sommaren 2013 fick Nilla representera samebyarna och ställa frågor kring projekteringen. Efter att ha bott 20 år i Notting Hill talar Nilla engelska som en infödd.

– Styrelsen hade nog väntat sig en mindre stridsduglig samekvinna än jag representerar, säger Nilla.

– Jag talade med företagets direktör. Han frågade varför vi var så krångliga och om det var pengar vi ville ha. De tror alltså att vi kan köpas. Vårt mål är förstås att stoppa den kortsiktiga gruvdriften till förmån för långsiktigt markbruk.

Bagarstugan på Skansen
Under sommarsäsongen jobbar Nik i Bagarstugan på Skansen. Resten av året är hon kursledare för konditorelever på Medborgarskolan och jobbar deltid på Kafé Klavér.

Nilla jobbar heltid på Kafé Klavér, ett ”kulturkafé där mat, teater och musik möts i ljuva toner” som ligger på Södermalm i Stockholm.

Gränslösa projekt
Dess emellan deltar systrarna i olika projekt som har ett uttalat syfte att överbrygga gränser mellan människor. På Sveriges nationaldag var de inbjudna till Historiska muséet i Stockholm för att tolka den svenska nationalsången på samiska i projektet ”Folkets röst”. Museet hade samtidigt vernissage för ”Gränslöst” ett samarbetsprojekt med SFI (svenska för invandrare) med nya berättelser om Sveriges historia i museets utställningar.

– Då anmälde någon muséet för landsförräderi”, säger Nik.

Sommaren 2014 har också innehållit deltagande i folkmusikfestivalen i Saltoloukta i en konsert och berättarföreställning med namnet ”Bröd, kärlek och choklad”.

I höst ska Nik vara skådespelare i en biofilm, en romantisk komedi med bland andra Martina Haag och Ola Rapace. Martinas Nadja inleder ett förhållande med Olas Jocke som är renskötare. Nik ska spela mamma till Jocke. Filmen heter ”Glada hälsningar från Missångerträsk”.

Min Älsklings Mat Foto: Lena Ahlström

Min Älsklings Mat
Foto: Lena Ahlström

Rätter lämpliga att förföra med
Kärleken till livet och nästan genomsyrar allt systrarna gör. Ett annat konkret exempel på detta är kokboken ”Min Älsklings Mat” som Nilla författat. Varje recept är utvalt med passion. Några är hennes egna, några har andra i hennes närhet bidragit med. Uppgiften var att samla recept på rätter lämpliga att förföra någon med.

Har du försökt förföra någon med en genomtänkt måltid? Dela gärna med dig. Du kan tävla om Nillas kokbok genom att berätta hur du och din partner träffades. Läs mer här.

När jag frågar Nilla och Nik vilka recept de tycker är bäst om i boken vill de först inte framhäva något framför ett annat. Men sedan ser jag hur det vattnas i munnen på Nilla och Nik och de kan inte kan låta bli att nämna Citronmousse med Chokladflarn. Här är receptet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *