Många vill gentesta sig för bättre hälsa

Tester på dina gener kan ge svar på vad du ska äta för att må bra. Trots att det finns en del risker med dessa tester så var många positiva till dem. Det visar en studie vid Lunds universitet.  

Att hålla vikten är ett ständigt återkommande ämne och diettrenderna kommer och går. Kan människor tänka sig att gentesta sig för att äta rätt? Det kan de och en studie från Lunds universitet visar att chansen att få individuella råd om hur just du ska äta överväger bristerna med dagens gentester, för de flesta. 73 procent var positiva till att göra just ett gentest. Många var dessutom trötta på att det ständigt kommer nya dieter och de flesta upplevde att kostråd baserade på sina egna gener var mer tillförlitliga.

300px-DNA_Structure+Key+Labelled_Swetransl

Svaren påverkades inte huruvida de som deltog var friska eller sjuka. Inte heller om man redan ansåg sig leva hälsosamt. Många uttryckte dock en oro för konsekvenserna av gentester. Vad händer om information från gentester blir tillgänglig för arbetsgivare och försäkringsbolag? Men trots risker och etiska problem var majoriteten av de tillfrågade alltså positiva till att testa sig. De kunde också tänka sig att låta testa sina barn för att på så sätt få råd om kost. Trots att man sade sig värna om integriteten så övervägde intresset för barnens hälsa.

Forskningen har visat att det inte finns en metod för att gå ner i vikt som fungerar för alla och att det behövs fler studier för att visa samband mellan diet, sjukdomar och gener innan man kan ge individualiserade kostråd. De kostråd som bygger på DNA-tester har också kritiserats för att de är för allmänna.

En tidigare studie har visat på ökad viktnedgång med hjälp av gentester. I studien fick den ena gruppen information om sina gener och kostråd utifrån det. Den andra gruppen fick bara allmänna kostråd. Gruppen som fått information om sina generna gick ner mest i vikt. Med hjälp av gentester kan du få veta om du bör undvika till exempel kolhydrater eller om du faktiskt bör äta dem alls.

–I mitten av 2000-talet fanns det ett antal företag som sålde gentester och gav personliga kostråd, nu har några av dem slutat till följd av kritiken. 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *