Till Emelies delikatessdisk är det kö

"Jag vill ge mina kunder det allra bästa," säger Emelie Hermez.  Foto: Lena Ahlström

”Jag vill ge mina kunder det allra bästa,” säger Emelie Hermez.
Foto: Lena Ahlström

Emelie Hermez driver lanthandel i Östergötlands skärgård på sommaren.  Hon vara bara 23 år när hon tog över lanthandeln för fem år sedan. Butiken i Sanden på Norra Finnö är liten men ståtar ändå med en välfylld delikatessdisk. Emelies inlagda sillar, hemgjorda röror och välhängda köttprodukter är populära. Och grillat går åt som smör i solsken.

 ”Det är mycket arbete kring att ha rätt mängd varor hemma eftersom antalet kunder varierar starkt med vädret. Vackra sommardagar strömmar kunderna till och efterfrågan ökar påtagligt. Då gäller det att hinna med att beställa nya varor och tillaga utflyktsmat, inte minst grillmat.”

Glada kunder på sommaren
”Det är tacksamt att jobba i skärgården under sommaren och möta semesterlediga, glada och nöjda kunder, säger Emelie. ”Det lätta är att betjäna kunderna under dagen även om jag har öppet varje dag. Det tunga är all övrig skötsel som butiken kräver – inventera vad som tagit slut, beställa nya varor, fylla på i hyllorna, städa undan utgångna varor, bokföra och tillaga utflyktsmaten.”

”Men det är det värt. Kunderna är fantastiskt trevliga och trogna sin lanthandel. Många återkommer år från år. Jag har ju vuxit upp i närheten och känner många sedan barnsben.”

På våren när Emelie öppnar butiken kommer kunderna och välkomnar henne, ofta med en kram. När hon sedan stänger på hösten upprepas kramkalaset.

Är på hemmaplan
Emelie har vuxit upp i Bottna. Av de 80 skolkamrater hon hade i Sankt Anna på 90-talet kommer de flesta tillbaka någon gång under sommaren. De flesta bor annars i Norrköping och Söderköping.

”Det är härligt att kunna vara i sin hemmiljö under sommaren, säger Emelie.” ”Jag lever i de bästa två världar och är lyckligt lottad som fick möjlighet att ta över lanthandeln för fem år sedan.”

Kanske vill du bjuda gäster på Emelies kräftröra . Här är hennes recept för 30 personer.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *