Mekanismer bakom fetma identifierade

Forskare har nu identifierat några av de mekanismer som gör att bärare av genen FTO går upp i vikt. Förändrad hormonbalans är en förklaring till bärare av de gener att äta mer.

Det har kommit många nya forskningsrapporter om FTO de senaste åren. Ändå vet forskare ännu ganska lite om vilka mekanismer det är som länkar denna gen till viktuppgång och fetma.

Personer som bär på genen FTO löper större risk än andra att drabbas av fetma. Forskare vid Uppsala universitet och Umeå universitet har nu identifierat några av de mekanismer som gör att bärare av genen går upp i vikt.

FTO påverkar halterna av hormonerna leptin och ghrelin i blodet, hormoner som reglerar hunger och mättnad. Forskarna har undersökt om cirkulerande nivåer av leptin och ghrelin, uppmätta efter en natts fasta, har samband med en vanlig variant av ”fetmagenen” FTO.

– Vi såg att de äldre som bar på en vanlig variant av FTO-genen hade ungefär 9 procents högre ghrelinnivåer än de som inte bar på genen. I kontrast till detta hade dessa personer även 11 procent lägre nivåer av hormonet leptin som gör att man känner mättnad, säger Christian Benedict, forskare i funktionell farmakologi vid Uppsala universitet.

– Studiens resultat tyder på att denna FTO-variant leder till viktökning hos människor genom att förändra hormonbalansen från mättnadshormonet leptin mot det hungerfrämjande hormonet ghrelin, säger Christian Benedict. 985 äldre personer, hälften män och hälften kvinnor,  ingår i den större så kallade PIVUS-studien (Prospective Investigation of the Vasculature in Uppsala Seniors). Medelåldern på deltagarna var 70 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *