Sommarlov – men först några festtips över midsommar

Här kommer de sista sammanställningen av festtips den närmaste tiden på ett tag. Nu tar nyhetsbrevet sommarlov. Men håll ut – mot slutet av augusti kommer de tillbaka igen. Vi fortsätter förstås att publicera artiklar och recept under sommaren också.

Midsommar Foto: Caroline Maino
Midsommar
Foto: Caroline Maino

Den närmsta tiden kan vi fira uppåt åtta nationaldagar, några fars dag, Guru Arjans martyrdag, FN-dagen mot ökenutbredningen, internationella picknickdagen, FN-dagen och sist men inte minst midsommar. 

Den senaste veckan har vi berättat att man inte ska skita i haven utan fira världshavsdagen och om hembygdsrätt för ålänningar. Vi har tipsat om Pelés favoriträtt att fira fotbolls-VM med och om Laylat al Bara´ah – förlåtelsens natt samt berättat att Barn som äter medelhavskost har mindre risk för övervikt.

Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

 

Fredag 13 juni


Lördag 14 juni
 
Storbritannien – firar drottningens officiella födelsedag (saknar officiell nationaldag)
Falklandsöarnas nationaldag – firar befrielsedag
Pitcairnöarnas nationaldag
Sankta Helenas nationaldag


Söndag 15 juni
– Fars dag i Afghanistan, Chile, Etiopien, Turkiet med flera länder.


Måndag 16 juni
– Guru Arjans martyrdag (sikher). Guru Arjan, den femte gurun, torterades till döds för sin tros skull. För att minnas hans lidande och hans budskap om tolerans bjuds alla människor, oberoende av tro eller hudfärg, på svalkande dryck. Många sikhiska läkare utför gratis hälsoundersökningar den dagen berättar Multireligiösa almanackan. Kachi Lassi är en härligt uppfriskande dryck med bara tre ingredienser som sikherna gärna bjuder medmänniskor på denna dag.


Tisdag 17 juni
 Islands nationaldag – firar självständighet från Danmark 1944. På Island äter man naturligt nog ofta fisk. Varför inte grilla långarygg på Islands självständighetsdag den 17 juni?
– Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka (FN). En sandkaka som smälter på tungan kan passa för att uppmärksamma dagen.


Onsdag 18 juni
 Seychellernas nationaldag – firar självständighet från Storbritannien 1976.
– Internationella picknickdagen – Frukt, vattenmelon skuren i kuber, ostar och gott bröd är käkigt på picknick – och krabbelurer och urgoda rullar med rökt lax och selleri, kanske även en hallon- och banansmothie och varför inte göra en Quiche Lorraine.


Torsdag 19 juni
– Kristi kropps och blods högtid (katoliker). Högtiden kallasäven för Corpus Christi och firas bland annat med processioner för att hylla eukaristin, nattvarden.


Fredag 20 juni
– Världsdagen för flyktingar (FN). Överlevnad, arbeta, ett rimligt liv med trygghet och frihet för tanken. Det är grundläggande behov som får människor att bryta upp och lämna nära och kära, hem och ägodelar. Hur mycket av dina saker får plats i en plastpåse? Frågar Mångkulturella almanackan.
– Midsommarafton – Sedan urminnes tider firar vi sommarsolståndet – årets längsta dag och en natt så kort att den knappt märks. Fira med sill, jordgubbar – en pavlova med jordgubbar till exempel och dans runt majstången, och varför inte genom att satsa på midsommar Latino som numera firas på många håll i Sverige. På Järvafältet i Stockholm är det en stor folkfest, berättar Mångkulturella almanackan.


Lördag 21 juni
 Grönlands nationaldag – firar självständighet från Danmark 1979.
– Fars dag i Libyen, Syrien


Söndag 22 juni


Måndag 23 juni
 Luxemburgs nationaldag
– Fars dag, Nicaragua, Polen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *