Slå klackarna i taket-tips till 16 juni

Missa inte att skicka in ditt bästa matminne senast på söndag 8 juni. Berätta ett matminne och ha chans att vinna boken ”Lugn mage med god mat” som dietisten Sofia Antonsson skrivit. Läs mer i notisen: Vinn en bok på ditt matminne.

Svenska flaggan Foto: Skansen
Svenska flaggan
Foto: Skansen

Den närmsta tiden kan du fira Sveriges nationaldag, ytterligare ett antal nationaldagar, Sillens dag , några farsdagar samt Världshavens dag, Förlåtelsens natt och hedra Guru Arjans martyrdag.

I veckan som gått har vi berättat om Grannfesten som är tänkt att bryta isolering människor emellan, Italiens nationaldag, Danmarks grundlagsdag, mjölkens dag, att du enkelt kan förebygga ohälsa med bönor och kikärtor samt inte minst Världsmiljödagen med tips på hur du kan leva mer miljövänligt.

Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 6 juni
Sveriges nationaldag, även svenska flaggans dag. Firar att Gustav Vasa valdes till kung 1523. Sverige har ingen officiell nationalrätt, men vid sidan av till exempel smörgåsbord, smörgåstårta, surströmming, ärtsoppa och kroppkakor ligger väl ändå köttbullarna bra till.
– Dagen D – Den 6 juni 1944 landsteg de allierade med 160 000 soldater i Normandie och britter, amerikaner och kanadensare startade sitt anfall mot Tyskland.
– Fruktens dag
– Färskpotatisens dag
– Sillens dag – Efterfrågan på utflyktsmat i Emelies sommaröppna lanthandel i Sanden på Norra Finnö i Östergötlands skärgård är stor och Emelie lägger in sill, steker kycklingar och revbensspjäll, gör olika typer av röror samt hänger biffkött till grillen. Här är hennes recept på inlagd sill. 


Lördag 7 juni


Söndag 8 juni
– Fars dag, Belgien, Österrike
– Världshavens dag (FN) – Denna dag kanske det passar att bjuda på en fiskrätt. Den Norska Ambassaden i Stockholm publicerar varje vecka en ny fiskrätt. Här är bara i välja och vraka. 


Måndag 9 juni
Åland – firar att öriket blev autonom region till Finland 1921. Denna dag kommer Ålandspannkakan säkerligen att serveras på många håll på Åland.


Tisdag 10 juni
Portugals nationaldag  


Onsdag 11 juni


Torsdag 12 juni
Filippinernas nationaldag
Rysslands nationaldag
– Laylat al Bara´ah – Natten kallas för Förlåtelsens natt och infaller i mitten av månaden sha´ban, två veckor före fastemånaden ramadan. Muslimer ber under natten om Guds vägledning och förlåtelse för sina synder. För shiamuslimer är detta också dagen för den tolfte och sista imamens födelse, berättar Multureligiös almanacka. I Pakistan och Indien äter man gärna den klassiska desserten från Indien och Mellanöstern Halvah i samband med Laylat al Bara´ah.


Fredag 13 juni


Lördag 14 juni
 
Storbritannien – firar drottningens officiella födelsedag (saknar officiell nationaldag)
Falklandsöarna – firar befrielsedag
Pitcairnöarna
Sankta Helena


Söndag 15 juni
– Fars dag i Afghanistan, Chile, Etiopien, Turkiet med flera länder.


Måndag 16 juni
– Guru Arjans martyrdag (sikher). Guru Arjan, den femte gurun, torterades till döds för sin tros skull. För att minnas hans lidande och hans budskap om tolerans bjuds alla människor, oberoende av tro eller hudfärg, på svalkande dryck. Många sikhiska läkare utför gratis hälsoundersökningar den dagen berättar Multireligiösa almanackan. Kachi Lassi är en härligt uppfriskande dryck med bara tre ingredienser som sikherna gärna bjuder medmänniskor på denna dag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *