Enkelt att förebygga ohälsa

Följ de nordiska kostrekommendationerna. Äter du dessutom också lite baljväxter och korn varje dag så kan du förbättra hälsan avsevärt. Du kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom med elva procent. Det visar en omfattande koststudie från Lunds universitet.

Kikärtor med skidor Foto från Wikipedia
Kikärtor med skidor
Foto från Wikipedia

 

Två grupper följde de nordiska kostrekommendationerna. Den ena gruppen fick dessutom kost som var rik på bruna bönor, kikärtor och fullkornskorn. Andra gruppens livsmedel innehöll lika mycket kostfiber, fast istället var källan fullkornsvete. Livsmedelsverkets rekommendationer bygger på de nordiska rekommendationerna. Dessa rekommenderar exempelvis en viss fibermängd per dag, men gör inte skillnad på olika slags fiber eller andra aktiva substanser i maten. Forskarna anser att sådant kan man visst ta hänsyn till.

Bruna bönor, kikärtor och fullkornskorn – innehåller en effektiv blandning av odigererbara kolhydrater och även flera andra bioaktiva ämnen, exempelvis antioxidanter, som är bra för vår hälsa. Man kanske inte vill äta korn och baljväxter varje dag, och det är inte heller meningen enligt, Juscelino Tovars, forskare vid Lunds Universitets poäng.

– Vi ska ju äta varierat, eftersom olika råvaror kompletterar varandra. Men vi måste lära oss mer om hur erkänt bra råvaror påverkar oss på längre sikt så att vi har mycket att välja på. Exempelvis skulle jag också vilja studera linfrön, havre och alger som också visat god effekt i korttidsstudier, säger Juscelino Tovar och tillägger att de nyttiga substanserna inte nödvändigtvis måste ätas i ”ursprungsskick” utan också kan ompaketeras.

Försökspersonerna som fick baljväxter och korn fick sänkt blodtryck, minskat LDL-kolesterol och minskade nivåer av en markör som förknippas med risk för att utveckla metabolt syndrom. Sammanlagt minskade riskmarkörerna för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar med elva procent. Det här visar hur man på ett enkelt sätt kan förebygga ohälsa och sjukdom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *