Grannfest och Sveriges nationaldag bland annat att fira till 9 juni

Juni står för dörren och snart är det sommarlov och semester för många. Men innan dess kan vi fira Grannfesten som vill bryta människors isolering, flera nationaldagar, ett antal temadagar för mat och dryck samt att det är 70 år sedan dagen D då de allierade landsteg i Normandie för att starta sitt anfall mot Tyskland.

En god Quiche Lorraine till Grannfestens buffé Foto: Caroline Maino

Quiche Lorraine
Foto: Caroline Maino

I veckan som gått har vi berättat om profeten Muhammeds och Kristus respektive himlafärd, Gökotta, Azerbajdzjans självständighetsdag och sist men inte minst om en skola för bråkiga magar och att vi på Kultursmakarna öppnat en ny avdelning, Böcker att smaka på. Samt att vi utlyst en tävling där den som skickar oss  ett matminne kan vinna Sofia Antonssons bok Lugn mage med god mat. Läs mer i notisen: Vinn en bok på ditt matminne

 

Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 30 maj
 
Anguillas nationaldag, Anguilla Day – början på  revolutionen i den västindiska ön Anguilla 1967.
– La fête des voisins, grannfesten, Frankrike. En dag då man gärna kan ställa till med fest med grannarna på gatan, i huset eller området. Alla tar med sig något och bidrar till en härlig buffé, varför inte en Quiche Lorraine en fransk ost- och skinkpaj.


Lördag 31 maj


Söndag 1 juni
Samoas nationaldag
– Mjölkens dag – Smarrig smoothie – eller mjölkdrink – är bra till mellis, när man vill ha något gott och nyttigt eller vill fira mjölkens dag 1 juni. Det finns säkert hur många smoothierecept som helst. Här är ett vi tycker om.


Måndag 2 juni
Italiens nationaldag – firar att landet blev republik 2 juni 1946. Italiens nationaldag är värd att fira med en äkta italiensk Pasta al Pomodore – pasta med tomatsås. Eller kanske med en pizza från Ligurien. Eller varför inte med Gnudi di Maremma gärna tillreds i den toscanska regionen Maremma.

 


Tisdag 3 juni
– Shavout – Veckofesten (judar) 3-5 juni. Veckofesten är en skördefest för årets första frukter och synagogan dekoreras med löv och blad. Högtiden firas även till minne av den dagen då Torah, den judiska lagen och heliga skrift, togs emot av Moses vid berget Sinai.


Onsdag 4 juni
Tongas nationaldag
– Internationella dagen för barn som blivit offer för aggression (FN).


Torsdag 5 juni
Danmark – Grundlagsdagen, firar att landet skrev sin första grundlag 5 juni 1849. Egentligen har inte Danmark någon officiell nationaldag, men den 5 juni är det Danmarks grundlagsdag som också brukar benämnas dansk nationaldag. Visst tänker man på danska smörrebröd när man vill  hitta något smaskigt som kan representera denna dag?
– Fars dag i Danmark
– Världsmiljödagen (FN) Detta är en av de viktigaste FN-dagarna. Med tanke på den globala uppvärmningen måste alla ta sitt ansvar. Det finns mycket vi kan göra. Att själva leva miljövänligt är förstås bra, men minst lika viktigt är att ställa hårdare krav på världens makthavare skriver Mångkulturella almanackan.


Fredag 6 juni
Sveriges nationaldag, även svenska flaggans dag. Firar att Gustav Vasa valdes till kung 1523. Sverige har ingen officiell nationalrätt, men vid sidan av till exempel smörgåsbord, smörgåstårta, surströmming, ärtsoppa och kroppkakor ligger väl ändå köttbullarna bra till.
– Dagen D – Den 6 juni 1944 landsteg de allierade med 160 000 soldater i Normandie och britter, amerikaner och kanadensare startade sitt anfall mot Tyskland.
– Fruktens dag
– Färskpotatisens dag
– Sillens dag – Efterfrågan på utflyktsmat i Emelies sommaröppna lanthandel i Sanden på Norra Finnö i Östergötlands skärgård är stor och Emelie lägger in sill, steker kycklingar och revbensspjäll, gör olika typer av röror samt hänger biffkött till grillen. Här är hennes recept på inlagd sill. 


Lördag 7 juni


Söndag 8 juni
– Fars dag, Belgien, Österrike
– Världshavens dag (FN) – Denna dag kanske det passar att bjuda på en fiskrätt. Den Norska Ambassaden i Stockholm publicerar varje vecka en ny fiskrätt. Här är bara i välja och vraka. 


Måndag 9 juni
Åland – firar att öriket blev autonom region till Finland 1921.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *