Hur kan Jesus ha födelsedag både den 25 december och den 7 januari?

Vi fick en fråga från Anna som tittat i sin kalender och noterat att Jesu födelse firas den 25 december och den 7 januari. Så hennes fråga är: Hur kan Jesus fylla år två gånger?

Svaret är att Jesus föddes den 25 december enligt den gregorianska kalendern och den 7 januari enligt den julianska kalendern.

Den julianska kalendern infördes av kejsar Julius Caesar på romartiden enligt en reform som han genomförde år 46 f.Kr. Den ersatte den tidigare romerska kalendern, som kommit i oordning.

Den gregorianska kalendern antogs av påven Gregorius XIII den 24 februari 1582 e.Kr. Med tiden infördes den i de flesta av jordens länder och är den vi använder.

Den gregorianska kalendern innehöll mindre förändringar av den julianska. Det julianska kalenderåret är 365,25 dygn. Det gregorianska kalenderåret är 365,2425 dygn. Det har med tiden gjort att kalendrarna är förskjutna jämfört med varandra. Denna förskjutning går långsamt på: 1800-talet skilde det 12 dagar, på 1900-talet och 2000-talen 13 dagar och i nästa århundrade, på 2100-talet blir det 14 dagar. (Solåret är i själva verket 365,2422 dygn. Denna avvikelse jämfört med båda kalendrar gör att man måste lägga in en skottdag ibland, men det är en annan historia.)

I dag är det alltså 13 dagars skillnad mellan kalendrarna, vilket gör att den 14 januari enligt den gregorianska är den 1 januari enligt den julianska.

Inom den rysk-ortodoxa kyrkan håller man dock fortfarande fast vid den julianska. Det gör att Jesus födelsedag infaller 13 dagar efter den 25 december i den julianska kalendern, samt att till exempel påsken i Ryssland infaller två veckor efter övriga kristna kyrkors påsk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *