Trångt och folkligt på ”Bondens egen marknad”

28 bondgårdar från mellansverige fanns representerade på Bondens egen marknad på Katarina bangata i Stockholm denna lördag i slutet av oktober.  Ett stort utbud ekologiska produkter och en vänlig atmosfär mötte besökarna även om trängseln bland marknadsstånden mestadels var intensiv. Mangold

Många passade på att informera sig om hur produkterna odlats och bad om tips på recept. Det är ju inte varje dag man tillreder struts eller vaktel, hjort- eller älgstek. Vad är laxkorv för påfund och hur länge bör majsen koka ville besökarna också veta?

Hel strutsstekJämfört med andra köttslag är strutskött magert och har låg kolesterolhalt.  Vid tillagning blir resultatet bäst på lägre temperatur under längre tid. När innertemperaturen är mellan 58 och 63 grader är det fortfarande rosa och saftigt.

Tomater

Marknaden startade för 13 år sedan och har blivit allt populärare med åren. De lantbrukare som deltar i marknaden måste följa två regler: Allt om säljs här måste vara odlat eller uppfött på lantbrukarens gård. Dessutom måste varorna vara närproducerade och gårdarna får ligga max 250 km bort.

Bo Lindell, Klippinge gård, Strängnäs

Bo Lindell från Klippinge gård utanför Strängnäs säljer hela sin majsproduktion på marknader och genom självplock. Vanligtvis finns gården representerad på 7-8 marknader runt om i Mälardalen varje helg. Att hans majs inte är genmodifierad syns, enligt Bo Lindell, på de ojämna raderna. Genmodifierad majs har jämna, lika stora majskorn över hela kolven. Hur länge majsen bör kokas? Ja, 6 minuter är ett hett tips.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *