Rosolli – finsk sillsallad

Rosolli är en färgrik finsk mycket smakrik form av sillsallad som finns på alla finska julbord.

RosolliIngredienser:
3-4 ättiksrödbetor
2-3 kokta morötter
3-4 kokta potatisar
2 medelstora lökar
1-2 äpplen
2 sillfiléer
2 ättiksgurkor
2 hårdkokta ägg (för garnering av salladen)

Sås:
1 dl vispgrädde
1 msk stark ättika
1 tsk socker eller 2 msk rödbetsspad

Gör så här:
Hacka allt i små bitar, ca 0,5 cm (utom äggen som bara används att garnera med). Blanda samman allt.
För att få salladen lite saftigare gör den helst en dag tidigare så att den hinner dra lite.

3 comments for “Rosolli – finsk sillsallad

  1. Tina Gjerulf
    23 december, 2014 at 04:32

    hej hallå ! sill i rosolli ??

    • 30 december, 2014 at 09:01

      Hej Tina!
      Denna variant av rosolli har jag fått av en finsk bekant som är uppväxt i den norra delen av landet. Det kanske finns olika varianter i olika delar av landet? När jag söker på nätet så ser jag att det är mest varianter utan sill som jag hittar.
      /Lars

  2. Raija
    16 december, 2015 at 09:37

    Vår släkt kommer från Ingermanland och vi har alltid i sill men inte nödvändigtvis morötter, persilja istället.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *